Politistyrker og sandinistamilits angrep tirsdag byen Masaya i Nicaragua der opposisjonen har tatt kontroll. Det ble utkjempet regulære gateslag. Daniel Ortega og sandistene slåss for sitt liv.

Som i Iran med basji-militsen er det den politiske sandinistmiltsen som er verst. Den er sandinistenes pitbull.

Opposisjonelle bygde tidligere i uka barrikader i Masayas gater, rundt 25 kilometer sør for hovedstaden Managua.

Tirsdag rykket store politistyrker inn, ledsaget av ungdommer fra Sandinistpartiet som ikke nøler med å bruke våpen for å forsvare Ortega.

Kort tid etter kunne det høres skuddsalver i flere områder av Masaya, og ifølge Det nicaraguanske senteret for menneskerettigheter (CENIDH) ble minst seks mennesker drept og 34 såret.

– Det har vært en massakre der, sier senterets leder Alvaro Leiva til radiostasjonen Canal 15. (NTB)

Opprørerne hadde bygget barrikader og hjemmelagde våpen. De er selvsagt ingen match for profesjonelle våpen. «Et ukjent antall menn er arrestert».

Ifølge Leiva er over 20 kvinner og et ukjent antall menn pågrepet i Masaya.

– Vi er under ild, en permanent og uforholdsmessig skur av kuler mot sivilbefolkningen, sier han.

Regjeringstilhengerne brukte tirsdag gravemaskiner, traktorer og slepebiler for å rydde Masayas gater, til protester fra blant andre Managua-biskopen Silvio Baez.

– Stans angrepene mot Masaya. Respekter innbyggernes liv, tvitret han. (NTB)

Det er ikke lenge siden det ble forkynt at den katolske kirken hadde meklet frem en våpenhvile. Angrepet på Masaya vitner om alt annet enn våpenhvile. Sandinistene godtar bare seier.

Det kan koste dem makten.

For Sandinistpartiet har Masaya stor symbolsk verdi, ettersom det var fra denne byen den daværende Sandinistgeriljaen under ledelse av Ortega satte inn den siste offensiven og styrtet diktatoren Anastasio Somoza i 1979.

Ortega har hvert eneste år siden vært på pilegrimsferd til Masaya, der det nå er malt slagord som «Despot!», «Drapsmann!», «Kom deg ut Ortega!» og «Ortega, du er død!» på husveggene. (NTB)

Nicaragua er nok et venstreradikalt «frigjøringsprosjekt» som faller.

Folket vender seg mot dem. Alle illusjoner er borte.