Foto: Thibault Camus / AP / NTB.

Domstolen i Nanterre har tirsdag frikjent Rassemblement Nationals (RN) leder Marine Le Pen og hennes partifelle og EU-parlamentariker Gilbert Collard fra en tiltale for «spredning av voldelige meldinger som oppfordrer til terrorisme», etter at begge hadde postet forferdelige bilder av ofre for den islamske staten (IS) på Twitter i 2015.

Le Pen postet bildene av fire IS-ofre som var blitt sadistisk avlivet på forskjellige måter, etter at en fransk journalist få dager etter de massive terrorangrepene i Paris den 13. november 2015 hadde sammenlignet terrorbevegelsen med partiet hun leder, og hun tok til motmæle mot sammenligningen ved å skrive: «Dette er IS!».

Retten legger til grunn at offentliggjøringen av bildene var et bidrag til en offentlig debatt og en politisk prosess, og at det ikke fantes noen klanderverdig oppfordring i Twitter-postene. Dommeren viste også til ytringsfriheten, skriver Le Figaro.

I forkant av rettssaken hadde begge fått sin parlamentariske immunitet opphevet politisk i 2017. Siktelsen kom i 2018, og tiltalen ble tatt ut i 2019. Le Pen hadde helt fra starten av saken omtalt det hele som en rent politisk prosess.

Tiltalen hadde en strafferamme på fengsel i tre år og bøter på opp mot 75.000 euro. Under rettsmøtet den 10. februar la aktor kun ned påstand om 5000 euro i bot både for RN-lederen og Collard, men begge er altså nå blankt frifunnet.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.