Sakset/Fra hofta

Marine Le Pen under et møte i Frankrikes nasjonalforsamling den 18. september 2018. Foto: Charles Platiau / Reuters / Scanpix.

En domstol i Nanterres utenfor Paris har gitt ordre til psykiatrisk undersøkelse av Marine Le Pen i forbindelse med at hun er siktet i en straffesak.

Undersøkelsen skal blant annet ta rede på om lederen for Rassemblement National (tidligere Front National), som hun også representerer i Frankrikes nasjonalforsamling, «er i stand til å forstå ytringer og besvare spørsmål», og det «så snart som mulig», melder franske medier.

Bakgrunnen for siktelsen mot Le Pen, som også er fratatt parlamentarisk immunitet, er at hun noen uker etter terrorangrepene i Paris den 13. november 2015, hvor 130 mennesker ble myrdet, twitret bilder av mennesker som var blitt drept av den islamske staten (IS) og kommenterte dem med «Daech, c’est ça!» – eller «Dette er Daesh!» (et annet navn på IS).

Le Pen er i den forbindelse blitt siktet etter en paragraf som blant annet forbyr spredning av «voldelige meldinger som oppfordrer til terrorisme» og som kan beskues av mindreårige.

Det er med andre ord tale om en politisk motivert straffeforfølgelse på et grunnlag som åpenbart er oppkonstruert, gitt at Le Pens hensikt med twitringen var å fordømme IS, og like politisk er pålegget om psykiatrisk utredning og innholdet i denne, som er over grensen til det absurde.

Marine Le Pen reagerer da også med vantro og raseri det hele:

«Jeg trodde jeg hadde vært igjennom alt, men dengang ei! For å ha fordømt grusomhetene til Daesh ved å twitre, har «rettssystemet» pålagt meg en psykiatrisk undersøkelse! Hvor langt vil de gå?!»

twitrer Le Pen torsdag, og offentliggjør samtidig dokumentet med det rettslige pålegget:

«Det er helt utrolig. Dette regimet begynner å skremme meg», kommenterer Le Pen.

Rassemblement Nationals leder har imidlertid ingen planer om å la seg utrede av psykiatere, melder The Local:

«Of course I will not go to this psychiatric assessment and I will wait to see how the magistrate intends to force me,» she told BFM TV.

Dette er blant metodene man benytter i totalitære regimer, sier Le Pen ifølge Le Point.

Dersom Le Pen blir funnet skyldig i anklagen, er strafferammen opptil tre års fengsel og 75.000 euro i bot.

Den politiske kampen i Europa spisser seg til.

 
 

Støtt Document 😊

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Les også