Marine Le Pen og Matteo Salvini under et møte i Roma den 8. oktober 2018. Foto: Max Rossi / Reuters / Scanpix.

Matteo Salvini og Marine Le Pen – som er partiledere for italienske Lega og franske Rassemblement National (tidligere Front National) – møttes mandag til politiske samtaler i Roma, hvor de to fremtredende skikkelsene i den voksende populistbevegelsen blant annet drøftet muligheten for å inngå en allianse ved EU-valgene i mai 2019.

«Vi befinner oss i et historisk øyeblikk», uttalte Le Pen under en felles pressekonferanse med Salvini etter møtet mellom de to. Den franske partilederen mener at EU har sviktet solidaritetsverdiene, og at unionen etter valgene i mai vil bygge på andre verdier enn globaliseringen, skriver Corriere della Sera.

Salvini var ikke snauere enn at han benyttet ordet revolusjon:

«Det som vil skje i mai, er en revolusjon for den sunne fornuften som er i ferd med å spre seg over hele Europa, men også andre steder, noe det brasilianske valgresultatet er et eksempel på.»

Om utsiktene til at gjensidig sympatiserende partier i Europa danner en felles «front for friheten» innen EU-valgene, sier Salvini at han holder muligheten åpen. Mye vil sannsynligvis avhenge av om det ungarske regjeringspartiet Fidesz forblir en del av PPE-gruppen av liberal-konservative partier i EU-parlamentet. Le Pen sier at det likevel ikke vil bli noen felles liste.

Nummer to i det franske presidentvalget er ikke nådig med dagens union:

«EU er ikke blitt bygget til folkets beste, men for å øke makten til en liten global klasse som tjener fryktelig mye penger. EU bygger på negasjonen av folkeslagene. Vårt mål er å gi makten tilbake til folkene. I dag motarbeider EU folkets makt, og unionen gjør det med trusler som ikke kan rettferdiggjøres, gitt deres egne katastrofale resultater.»

Den italienske innenriksministeren ser for seg et annerledes EU:

«Jeg tenker ikke på et Europa uten regler, men et som investerer i arbeidet og i lykken, som ikke er slave av desimalene, og som ikke holder igjen sosiale rettigheter.»

De to lederne mener at de er i ferd med å overta noen tradisjonelle verdier fra venstresiden, som denne har sviktet. «Vi forsvarer løsarbeiderne som venstresiden har glemt», sier Salvini.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.