Nytt

Marine Le Pen under et møte i det bulgarske parlamentet i Sofia den 16. november 2018. Foto: Stoyan Nenov / Reuters / Scanpix.

Politiske ledere fra en rekke nasjonalpopulistiske partier i Europa møttes fredag i Bulgarias hovedstad Sofia for å meisle ut en politisk allianse med sikte på EU-valgene i mai 2019.

Av de politiske partiene representert på møtet var blant andre italienske Lega, franske Rassemblement National (RN), belgiske Vlaams Belang og det tsjekkiske partiet Frihet og direkte demokrati (SPD), skriver Ouest-France.

Blant de tilstedeværende var Marine Le Pen, som uttalte at EU-valgene ligger an til å bli et stort politisk skifte:

«Vi lever i et historisk øyeblikk hvor vi ser slutten på en verden og en syklus ved veis ende.»

«Tiden for hemningsløs globalisering, et uttrykk for globalistklassens oligargiske drøm om verdensregjering, går mot slutten.»

Le Pen mener EU er antikristent:

EU «forsøker med makt å tvinge igjennom» et prosjekt som fører til en «avsvergelse» av grunnleggende verdier, blant annet «de kristne verdiene som er en del av Europas identitet».

Hun kritiserer EU for å være «føderalistisk, kommersielt, selvhøytidelig, autoritært og sterkt kun i kraft av sine milliarder».

Hennes egen visjon for EU er mer i tråd med Charles de Gaulles og Margaret Thatchers:

Hun gjentok sin preferanse for «en europeisk allianse av nasjoner» uten noe «institusjonelt big bang», der «ethvert europeisk land kan bli med i denne europeiske alliansen av nasjoner […] og alle land kan beholde sin suverenitet, frihet og grensekontroll».

Om Brexit-forhandlingene mener forøvrig Le Pen at EU forsøker å straffe Storbritannia for utmeldelsen av unionen for å skremme andre fra det samme.

Hun la til at «hvis EU ikke hadde vært hva det er, ville Storbritannia sannsynligvis ha blitt igjen».

Le Pen er nådeløs i sin dom over unionen, som etter hennes oppfatning ikke bare er imot Storbritannia. Hun kaller EU for «Europas verste fiende», rapporterer ANSA:

«EU er ikke et attraktivt prosjekt. Det er et prosjekt som visse miljøer ønsker å tvinge igjennom med makt og løgner.» «EU er Europas verste fiende. Vi vil ha uavhengige nasjoner», fastslo Le Pen.

Nasjonalpopulismen som RN-lederen representerer, står altså stikk i strid med Macron og Merkels program for en felles forsvars- og finanspolitikk. Vi er vitne til en kamp om Europas sjel som tegner til å pågå lenge.

 

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

For andre bidragsmåter, se vår Støtt Oss-side.