Nytt

Marine Le Pen taler under et politisk møte i Saint-Paul-du-Bois den 17. februar 2019. Foto: Stephane Mahe / Reuters / Scanpix.

Franske påtalemyndigheter begjærer Marine Le Pen tiltalt for å ha postet bilder av ofre for den islamske staten (IS) på Twitter i 2015, og en etterforskningsdommer skal nå avgjøre om Rassemblement Nationals (RN) leder skal trekkes for en domstol.

Det går frem av en AFP-melding som er offentliggjort i Daily Mail.

Le Pen, som for ett år siden ble siktet for det samme forholdet etter å ha blitt fratatt den parlamentariske immuniteten i 2017. Siktelsen tok utgangspunkt i en paragraf som blant annet forbyr spredning av «voldelige meldinger som oppfordrer til terrorisme», og som kan beskues av mindreårige.

I den samme saken ble Le Pen i fjor høst pålagt å ta psykiatriske tester, som skulle ta rede på om hun «er i stand til å forstå ytringer og besvare spørsmål», noe hun blankt avviste å gjøre. Dette er totalitære regimer verdig, uttalte Le Pen, som mener hele straffeforfølgelsen er politisk motivert.

RN-lederen, som sier at saken er en krenkelse av hennes ytringsfrihet, risikerer opp mot tre års fengsel og 75.000 euro i bot dersom hun blir dømt i samsvar med siktelsen.

Le Pen postet bildene i desember 2015 etter å ha blitt provosert av journalisten Jean-Jacques Bourdin, som trakk en parallell mellom partiet hennes og IS, skriver Le Monde, som også opplyser at det er statsadvokaten i Nanterres som begjærer Le Pen tiltalt.

«Dette er IS», lød Le Pens svar, illustrert med bilder av personer som IS hadde drept på bestialsk vis. Hun slettet siden bildene på forespørsel fra et familiemedlem av en av de drepte personene.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.