Marine Le Pen. Foto: Ints Kalnins / Reuters / Scanpix.

En dommer i Nanterre har besluttet å etterkomme en begjæring fra franske påtalemyndigheter om å ta ut strafferettslig tiltale mot Marine Le Pen fordi hun i 2015 postet bilder av ofre for den islamske staten (IS) på Twitter.

Det melder en rekke franske medier, herunder AFP og Le Figaro, etter at BFM TV, som siterer rettskilder, var først med saken.

Det betyr at det før eller senere kommer opp en straffesak mot Le Pen for domstolen, selv om det ennå ikke er satt noen dato.

Bildene, som Le Pen fjernet etter anmodning fra pårørende, viste den døde amerikaneren James Foley, som fikk hodet skåret av, et annet IS-offer som var blitt overkjørt med en stridsvogn, og et tredje offer som ble brent levende i et bur. Bildene ble postet sammen med kommentaren «Dette er IS!» etter at en fransk journalist hadde sammenlignet terrorstaten med partiet hennes.

Den rettslige kvernen som Le Pen er havnet i, har malt siden 2017, da franske parlamentarikere vedtok å frata Rassemblement National-lederen den rettslige immuniteten. I februar 2018 ble hun så siktet for å ha postet de aktuelle bildene, og i februar 2019 bestemte franske påtalemyndigheter seg for å begjære henne tiltalt. I fransk straffeprosess er det en egen dommer, en såkalt juge d’instruction, som avgjør hvorvidt en slik begjæring skal tas til følge, og det har altså nå skjedd.

Le Pen tiltales etter en paragraf som blant annet forbyr spredning av «voldelige meldinger som oppfordrer til terrorisme» og som kan beskues av mindreårige. Strafferammen er tre års fengsel og en bot på opp mot 75.000 euro.

Hovedpersonen selv har alltid fremholdt at straffeprosessen er en rent politisk forfølgelse, sågar ledsaget av ydmykende krav om at hun skulle undergå psykiatriske tester, hvor det blant annet skulle fastslås hvorvidt hun var i stand til å forstå vanlige setninger. Le Pen avviste kategorisk å la seg undersøke på denne måten, og kommenterte at kravene brakte tankene hen på totalitære staters bruk av psykiatrien.

Marine Le Pens parti Rassemblement National ble den 26. mai det største partiet ved EU-valget i Frankrike.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.