Asken trenger inn i alt og stanser motorene. Derfor må man sykle, men da kommer faren for å puste inn svovel. Noen har ikke noe valg. Dette er fra Bridgetown, Barbados. Foto: Chris Brandis/AP/NTB

NTB har snakket med det norske ekteparet Thor Magnus og Monica Lie, som bor på sørenden av Saint Vincent. Det er dramatiske inntrykk: Samfunnet går i stå, og ingen vet hva som skjer. Strømbrudd, mangel på vann og tiltagende kriminalitet.

Søndag kveld ble øya også rammet av et omfattende strømbrudd. Dermed må ekteparet klare seg uten strøm.

– Det er kjedelig å være uten strøm, men det går. Verre er det med vann, forteller Thor Magnus Lie.

– Du lærer deg fort at du kan klare deg på fem liter vann i døgnet, legger han til.

På nordsiden av øya ligger det halvannen meter aske flere steder. Befolkningen har måttet flykte. 16.000 er evakuert fra øya.

Asken som har lagt seg de siste døgnene, byr på problemer. Thor Magnus Lie forteller at det har rullet ned steiner store som konteinere fra fjellene, og at det har vært steiner på størrelse med snøballer som har blitt spydd ut fra vulkanen.

– Å starte opp noe som bruker motor er ikke å anbefale. Asken sprer seg inn i alt. Her vi bor, har det lagt seg en centimeter med aske, sier han.

Ekteparet har ansvaret for en charterflåte på 14 båter som de passer på.

– Det er økende kriminalitet grunnet påbudene som er her. Foreløpig må vi bli hjemme og passe på, opplyser Monica Lie.

– Det er ikke så mye plyndring av butikkene, men mer av hus og hjem. Det er jo flere som har forlatt øya, skyter Thor Magnus Lie inn.

Aske og stein fra himmelen, tette biler og kriminalitet. Det er et spørsmål NTB ikke stiller: – Er dere redde?

Vi vet svaret.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.