Strømmen er borte i timevis, og nå må mange sørafrikanere i millionbyene Johannesburg og Pretoria også klare seg uten vann fordi pumpene stanser opp.

Strømsvikt ved en pumpestasjon som forsyner vanntårn og reservoar med vann har ført til tørre kraner i deler Johannesburg og Pretoria, bekrefter vannverket Rand Water.

Vannmangelen kommer på toppen av de mange strømbruddene innbyggerne har måttet leve med den siste tida, der alt fra matlaging til klesvask og dusjing nå må planlegges nøye.

Jernbanearbeideren Thomas Mabasa er blant de heldige ettersom han kan dusje på jobben, men det er en luksus barna hans ikke lenger har.

– De må gå på skolen uten å dusje, forteller 43-åringen.

Protester

Mabasa var blant mange frustrerte innbyggerne som demonstrerte i Soshanguve, 30 kilometer nord for Pretoria, nylig. Veier og gater ble sperret med steiner, søppelbøtter og brennende bildekk, og demonstrantene la ikke skjul på sin misnøye med myndighetene og vannverket.

– Noen ganger venter vi i håp om at vannet kommer tilbake midt på natta slik at vi kan vekke ungene og få dem i dusjen før det skrus av igjen, forteller Mabasa.

Også en rekke andre steder i Sør-Afrika har det den siste tida vært store protester, mange av dem ledet av opposisjonen i landet.

Dårlig vedlikehold

Sør-Afrika er Afrikas største økonomi, men det statlige elektrisitetsselskapet Eskom er nedsyltet i gjeld og sliter med å dekke etterspørselen etter strøm. Det skaper store problemer, ikke bare for folk flest, men også for industrien i landet.

Eskom står for 90 prosent av strømforsyningen i Sør-Afrika, men aldrende infrastruktur og stort etterslep med vedlikehold på nettet og ved landets mange kullkraftverk har i årevis skapt problemer.

– Regjeringen jobber med å forbedre vannforsyningen, men energikrisen virker inn på infrastrukturen, sier en talskvinne for departementet for vann og avløp, Wisane Mavasa.

Kriminalitet

De mange strømbruddene fører til at pumper og renseutstyr til stadighet må startes opp igjen, og dette sliter ekstra tungt på utstyret og fører ofte til mange sammenbrudd, ifølge departementet.

Høy kriminalitet har ifølge myndighetene bidratt til å forsterke problemene, og bare i Johannesburg-området ble hundrevis av vanntanker stjålet eller vandalisert i fjor, opplyser byens myndigheter.

Sykehus og skoler

Sykehus og skoler blir heller ikke spart for mangel på vann og strøm. Kalafong-sykehuset i Pretoria var nylig uten vann i to døgn, og det samme var Tshwane University of Technology i Pretoria der studentene verken kunne lage mat eller vaske.

– Vi har ikke engang drikkevann, forteller journaliststudenten Ethel Malatji.

Protestene mot myndighetene påvirker også studiene, og Malatji forteller hun at hun må forsere brennende bildekk når hun beveger rundt på campus.

Stengte strender

Problemene er aller størst i den folkerike Gauteng-provinsen, der Johannesburg og Pretoria ligger, men også andre områder av landet er rammet.

Cape Town har måttet stenge noen av byens populære strender fordi strømbrudd har ført til stans ved flere kloakkrenseanlegg.

Sørøst i landet har myndighetene måttet innføre rasjonering av vann, og eksperter advarer om at problemene kan komme til å øke dersom ikke myndighetene får gjort noe med den sviktende infrastrukturen og elektrisitetsforsyningen.

Tørke

– Det trengs elektrisitet for å drive disse pumpene, sier Dewald van Niekerk som leder African Centre for Disaster Studies ved North-West-universitetet.

Sør-Afrika har lenge slitt med vannmangel og må forberede seg på ekstrem tørke de kommende årene som følge av den såkalte El Nino-effekten, advarer han.

Da vil problemene vokse seg enda større, og det samme vil trolig protestene mot myndighetene.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her! Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.