Hvis du vil bo i Oslo, må du legge om livsstilen din. Her skal det verken kjøres bil, spises kjøtt eller tisses i toalett, hvis det er opp til kommunen og dens politikere.

En artikkel i NRK vil skremme oss med klimaendringer som fører til tørke:

Vi har mykje vatn i Noreg, men det kan bli skummelt dersom klimaendringane fører til mykje tørke. I fjor var det unntakstilstand i Oslo, og dei måtte innføre vassparing fordi det var så tørt. Dette kan også føre til dyrare vatn i framtida.

For å bøte på disse «prekære» klimaendringene, oppfordres vi av Frode Hult, seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune, å tisse i dusjen. Og pusse tennene der samtidig. Frode Hult har nok et effektivt og vann- og tidsbesparende morgentoalett:

– Tisse i dusjen? Du veit at nokon vil setje kaffien i halsen når dei høyrer det?

– Ja, men det er eit fint tiltak. Vi kan pusse tenna i dusjen òg. Dette er i tillegg bra for miljøet, for kommunane brukar mykje straum på å reinse vatnet.

Men vent litt: Hadde det ikke bare vært bedre å slutte å dusje? Det må da spare mye vann? La oss gå tilbake til klut og såpe og alle de illeluktende sidemennene på bussen.

Og hva med utedoer? Kunne ikke Oslo bare gjeninnføre utedoer for husstandene? Hva sier du, Lan Marie? Da slipper du alle problemene med regelverket som brytes av disse hersens etatene du styrer. Utedoer uten bruk av vann som gir kompost samtidig! Vinn-vinn.

Alle de miljøvennlige ungdommene som vil redde kloden kan gå foran med et godt eksempel for å redde klimaet i Oslo. Da blir det kanskje ledig på badet for oss andre også. Hvor er Greta Thunberg?? Hun kan vel leies inn av Oslo kommune for å få alle disse overrenslige ungdommene som gjerne dusjer i en halvtime til å legge om rutinene.

People, Alone, Girl, Bathing, Shower

Har du ikke et fossefall i nærheten?

Hva med å løpe ut i regnet med en håndfull sjampo? Fellesdusjer for de kjønnsnøytrale? De som vil være ekstra sparsommelige med vannet, kan jo tisse samtidig. Eller tisse på flaske og brygge te av urinen? Det er sikkert klimareddende og vegant.

Det er ikke såkalte golden showers vi snakker om her. Det finnes egne nettsider for dem som er interesserte i slikt.

Cat, Bathroom, Shower Head

Ren uten å dusje. Bli en katt.

Nordmenn bruker i snitt 180 liter vann i døgnet, skriver forskning.no. Et nedtrekk på toalett med spareknapp krever omtrent 4 liter. Et vanlig dusjhode gir 12–20 liter vann i minuttet. En fem minutters dusj blir dermed raskt 100 liter vann. For å «slippe» å tisse i dusjen, kan du altså ta en 12 sekunder kortere dusj. Badekaret tar 200 liter vann. Heldigvis hadde ikke Frode Hult noen toalett-besparende tips for deg som liker å bade. Ikke tenk på det en gang …

Bath, Tub, Water, Bathroom, Shower, Soak

Frode Hult henger for øvrig mange år etter Madonna, som også mente at det er sunt å tisse i dusjen. Her i et heidundrande intervju med David Letterman fra 1994. Fra den gangen hvor man kunne take the piss, som britene ville sagt:

David Letterman åpnet med: Our first guest tonight is one of the biggest stars in the world, in the past ten years she has sold over 80 million albums, starred in countless films and slept with some of the biggest names in the entertainment industry.

David: What are you going to do now, what are you going to do after the show?

Madonna: Did you know that it’s good if you pee in the shower?

David: I’m sorry.

Madonna: I’m serious.

Madonna: No seriously, peeing in the shower is really good, it, it fights um um athletes foot.

Madonna: I’m serious, no urine is like, is like, is like an antiseptic, it’s all got to do with the enzymes in your body.

David: Don’t, don’t you know a good pharmacist?

 

Frode Hult har flere tips for å spare vann:

– Dersom vi er flinke å spare på vannet, får kommunen også mer penger til å fikse lekkasjene i vannrørene, sier Frode Hult.

Ah, nå er vi inne på noe. Årsaken til at vi trenger å spare på vannet, er dårlig vedlikehold av vannrør. De er visst eldgamle, og 30 prosent av dem lekker:

For det største problemet vi har, er eldgamle vassrøyr. 30 prosent av vassrøyra i Noreg lek, og det vil koste over 200 milliardar å fikse alt. I Trondheim kommune jobbar dei med dette kvar dag.

Men vi må vel ikke fikse alt? Hvis det er byene som står for det største forbruket, så burde det vel være en god start å begynne der? Jobbes det med dette i Oslo hver dag? Det kan se slik ut midt nede i sentrum, hvor halve byen kontinuerlig graves opp av den «miljøvennlige» byledelsen.

Lekkende vannrør er et velkjent problem fra Storbritannia også. Der har de imidlertid fått beskjed om at lekkasjene må tettes, fremfor å fortelle folk at de må tisse i dusjen. Britene bruker i snitt 140 liter vann i døgnet, men har færre vannkilder enn i Norge, og en langt større befolkning. Og det er den voksende befolkningen som er hovedproblemet etter vannlekkasjene:

England’s population is growing, and is set to rise to 58.5 million by 2026, putting even more stress on water supplies.

Frode Hult nevner ikke befolkningsøkningen i Norge som et problem for vannforsyningen. Men forskning.no tar opp dette som en faktor som legger ekstra press på vannforsyningen:

«Befolkningsveksten i byer som Oslo legger også et ekstra press på vannforsyningen», sakser vi fra forskning.no.

Så her er mitt tips til Oslo kommune: Rydd opp i lekkende vannrør før dere forteller oss at vi skal tisse i dusjen.

Tips på et høyere plan til stortingspolitikerne: Befolkningsvekst medfører store belastninger på samfunnet, som for eksempel vannbeholdningen. Ettersom antallet nordmenn ikke øker, skyldes befolkningsveksten i Norge innvandring. (Mer folk = mindre vann = du må tisse i dusjen.)

Men befolkningsvekst som følge av innvandring virker det like umulig for myndighetene å få kontroll over som lekkende vannrør.

NRK    Forskning.no

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂