Både leserne og vi i Document er ganske så miljøvennlige av oss. Vi er konservative og ønsker å ta vare på naturen vår. Derfor reagerer vi ofte negativt når vi blir påprakket regler og dumme tips av myndighetene om hvordan vi kan «hjelpe» miljøet.

Selv bygger de ledende etatene seg nye smart-bygninger. Det høres mest ut som en unnskyldning for å motta penger til å kunne rive og bygge nytt.

Bymiljøetaten er en slik etat. For noen år siden flyttet de inn i nye lokaler på Økern i Oslo. En flott bygning med takterrasse, solpaneler og mer enn nok av sykkelstativ for de miljøbevisste medarbeiderne.

Vi må spare på vannet, sier Frode Hult, seksjonsleder i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune. Oslo kommune anbefaler oss å tisse i dusjen. Og pusse tennene der samtidig. For å spare vann.

Men hvordan står det egentlig til i det lysende miljøfyrtårnet (LED-lys, selvsagt), deres nye, flotte og miljøvennlige smart-bygning?

Det har kommet oss for øre at den miljøvennlige Bymiljøetaten kanskje selv sløser noe vanvittig med vannet. De mange ivrige syklende og svette ankomne medarbeiderne har garderober med dusjer. Men disse dusjene må stå på i 10–15 minutter før temperaturen overstiger isbadernivå, er vi blitt fortalt. Mens dusjen spruter ut 150 iskalde liter vann på ti minutter, har medarbeiderne tid til å kle av seg og gå på toalettet mens de venter på at noe varmtvann skal komme.

Er det kanskje i løpet disse ti minuttene Frode Hult mener at de skal tisse i dusjen? I så fall burde ledelsen gå foran med et godt eksempel. Hva med fellesdusj?

Kan hende vannet gjenbrukes? En enkelt kalddusj på minst 200 liter burde holde til mange toalettnedtrekk med spareknapp. Omtrent 50. Bymiljøetaten må ha mange toalettbesøk per dag for å dra nytte av avløpsvannet.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂