Nytt

Tyverier og forfalskninger av parkeringskort for funksjonshemmede øker i Oslo. Parkeringskortene skal være verdt flere tusen kroner på det svarte markedet. De funksjonshemmede blir satt i en fortvilet situasjon med stjålet parkeringskort. Mens de venter på et nytt, får de ikke midlertidig kort. Dermed mister de rettighetene de har når det gjelder parkering for funksjonshemmede mens de venter.

Kåre Stølen ved Grønland politistasjon kommenterer:

– Vi ser at slike kort er attraktive, siden de er felles for hele EU-området. Vi har hatt et par bølger i år, blant annet for en måned-halvannen siden. Det er folk som knuser rutene og tar kortet. Det går så kjapt og etterlater så lite spor at tyvene er vanskelige å ta, sier Stølen.

Stølen forteller at parkeringskortene er så attraktive at de går for flere tusen kroner på svartemarkedet. Han anslår at de har hatt rundt 30 tilfeller av slike innbrudd i år.

Hovedgrunnen til at kortene er så lett omsettelige, er at navnet til kortets eier ikke er synlig på framsiden av kortet. Kortene er heller ikke koblet til et bestemt kjøretøy.

Bymiljøetaten har merket det samme fenomenet:

– De siste årene har vi hatt rundt 20 saker der vi har funnet stjålne eller forfalskede skilt, i år har vi allerede rundt 40. Så vi har sett en økning, sier pressekontakt Odd Olav Bratteberg i etaten.

Etaten sier de «har sine metoder» for å avsløre om et kort som ligger i en bil er falskt eller stjålet, men vil ikke utdype dette, i frykt for at det gjør det enklere for dem som stjeler skilt å ikke bli oppdaget.

Å få et midlertidig kort fra Oslo kommune eller politiet er ikke mulig.

Selv i tilfeller der kortet mistes i utlandet er det kun hjemkommunen i Norge som kan utstede nytt kort.

Jørn Ilje er en av de funksjonshemmede som er rammet av uvesenet.

Ilje syns det er paradoksalt at han kan få utstedt midlertidig pass eller førerkort hvor som helst i landet, men ikke parkeringsbeviset, som han bruker til daglig.

– Jeg forstår ikke hvorfor systemet er så firkantet. Det burde finnes et nasjonalt register over hvem som skal ha slike kort, så alle kommuner kan skrive ut eller i det minste godta kopier av det mistede kortet, sier han.

I skrivende stund har Ilje ventet en uke på å få tilsendt et nytt kort.

 

http://www.osloby.no/Ble-frastjalet-parkeringskort-for-handicappede-7400978.html