Parkeringstillatelse for forflytningshemmede (HC-kort) gir adgang til parkering på parkeringsplasser skiltet for forflytningshemmede. 

Antallet meldte tyveri av HC-kort har økt det siste året.

Bymiljøetaten beklager overfor dem som opplever at HC-kort blir stjålet, og sier at de er kjent med at dette er et økende problem.

– Vi har hittil i år fått informasjon om 20 tyveri eller tap av HC-kort, og i 2022 var det 70 totalt. Noen ganger kommer det inn flere meldinger om folk som har vært utsatt for tyveri av HC-kort på samme tid, og da kan det nesten virke som at tyveriene er satt i system, skriver de i en e-post til Dagbladet.

Tyvene er ikke interessert i noe annet enn HC-kortet.

– De slår bare inn en av siderutene foran, stikker hånda inn og drar ut HC-beviset, forklarer Carl Martin Martinsen og samboeren Torun Mørkeseth Karlsen, som har en fem år gammel datter med cerebral parese.

– Dette er andre gang på noen måneder at familien opplever at HC-kortet blir stjålet.

Det var vel en mandag morgen, det også, og da var ruta knust. Vi la først ikke merke til noe, og ingenting var stjålet. Datteren min hadde en iPad i bilen, det er hjelpemidler i bilen, men ingenting av det var borte. Så ser jeg plutselig at HC-beviset er stjålet, sier Martinsen.

Konsekvensene begge gangene er at familien har stått uten bil i fire dager, betalt egenandel for knust rute begge ganger og til slutt har måttet gjennomgå en lang prosess med bestilling av nytt HC-kort.

Å bestille et nytt HC-bevis tar tid, ifølge Martinsen.

– De sier at det tar ei uke, men jeg har opplevd at det går i underkant av en måned, forklarer han.

Oslofolk blir tvunget til å selge bilen – parkeringsplasser må vike for sykkelfelt

Han forklarer at systemet i dag er slik at man må sende inn et fysisk bilde, som Bymiljøetaten laminerer sammen med beviset.

– Det er liksom 1993, ikke sant, sier han oppgitt.

I den perioden kan ikke familien bruke HC-plasser.

– Noe som betyr at vi blir skjøvet lengre vekk hjemmefra, må bære datteren vår med hjelpemidler og alt. Det er veldig dårlig logistikk.

Martinsen mener at en god løsning er at HC-beviset følger skiltet på bilen.

– Et veldig konkret forslag som jeg ønsker at Bymiljøetaten skal svare på, er at man kan tilegne HC-plasser i bydelen til den enkelte.

Bymiljøetaten har imidlertid ingen planer om å lage en digital løsning for HC-kort.

– En elektronisk og digital løsning for HC-kort er absolutt en god idé, men Bymiljøetaten er ikke kjent med at det jobbes for en slik ordning, forteller de.

Antallet tyverier av disse kortene har stadig økt etter at Bymiljøetaten gradvis har fjernet parkeringsplasser i Oslo til fordel for flere gang- og sykkelveier.

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.