Et økende antall britiske butikker bruker et system for ansiktsgjenkjennelse drevet av kunstig intelligens for å identifisere butikktyver. Simon Gordon, grunnlegger av det britiske overvåkingsselskapet Facewatch, sier til CNN at etterspørselen etter deres produkt har vokst «eksponentielt». Forekomsten av butikktyveri og vold i butikker har økt de siste årene, og politiet gjør ofte lite med slike saker.

Når en butikksjef oppdager at en vare er blitt stjålet vil de gjennomgå opptakene som er tatt opp av sikkerhetskameraene deres for å identifisere tyven. Deretter vil lederen logge inn på systemet til Facewatch, som vil ha tatt video av alle kundene som kom inn i butikken, for å finne den mistenkte. Hver gang den samme personen prøver å gå inn i butikken igjen, vil lederen motta et varsel på telefonen sin, og kan be personen om å forlate stedet, eller holde et godt øye med dem.

Før varselet sendes, dobbeltsjekker en menneskelig «supergjenkjenner» at den mistenktes ansikt samsvarer med en i firmaets database over lovbrytere. Hvis denne personen enten er en meget aktiv lovbryter eller har stjålet noe verdt mer enn ett hundre pund, kan deres biometriske data også deles med andre butikker i lokalområdet som bruker systemet fra Facewatch.

Simon Gordon, som også driver Londons eldste vinbar, hevder at systemet var korrekt 99,85 % av tida forrige måned når det gjaldt å identifisere gjengangere. Hvis det skjer feil kan personen som feilaktig er blitt flagget som en lovbryter klage til Facewatch, og få sine detaljer slettet. Systemet er lovlig i Storbritannia, bemerker Gordon. Bedrifter som installerer det må plassere et skilt på butikkfronten som informerer kundene om at det er i bruk.

Gordon hevder at teknologien ikke er ment å straffe småskala tyveri, men gjentatte lovbrytere som koster bedrifter tusenvis i tapte inntekter. Systemet blir stadig mer populært. Simon Gordon mottar forespørsler om Facewatch fra bedrifter over hele verden og ønsker å utvide i USA.

Menneskerettighetsgrupper sier at denne typen teknologi håner folks rett til privatliv. «Noe som Facewatch er i bunn og grunn med på å normalisere sikkerheten på flyplasser [for] noe så dagligdags som å få en halvliter melk i butikkene». Dette uttaler Madeleine Stone, talsmann ved Big Brother Watch, en britisk kampanjegruppe for borgerrettigheter, til CNN.

Å registrere kunders biometriske data er det samme som å be dem om å «utlevere fingeravtrykket sitt eller til og med en DNA-prøve bare for å gå inn i butikkene».  Stone mener at «folk ikke skulle måtte bevise sin uskyld proaktivt». Hun frykter at personer kan bli feilplassert på overvåkningslister og få livet sitt fundamentalt forandret av slik teknologi.

Noen kritikere frykter at vestlige land skal bevege seg i retning av Kina. Kinas kommunistparti har skapt et sosialt kredittsystemet med ekstremt omfattende digital kontroll over innbyggerne, blant annet ved utstrakt bruk av ansiktsgjenkjennelse. Borgere som har gjort noe myndighetene misliker kan bli straffet, for eksempel ved å ikke kunne kjøpe billetter til tog eller fly.

Davos: Vi skal overvåkes og «belønnes» med klimakreditter

Overvåket, tilskuddsavhengig og insektspisende – er det slik fremtiden vår ser ut?

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.