Den tidligere idylliske lille kystbyen Kragerø opplever nå sin verste tyveribølge på minst 50 år. Dette melder NRK.

Bare den siste uka har tyver raidet 20 båter, og stjålet sykler for nær en halv million kroner.

«Folk er redde. Det er mange som ikke tør å være alene hjemme», sier Kim Havnes Solvang, en av mange som har vært utsatt for tyveri.

Flere av innbyggerne i småbyen har skaffet seg overvåkningskameraer for å dokumentere det som skjer om nettene.

NRK har fått se flere opptak som viser at tyver smyger seg rundt husene, kikker inn vinduer og tar i dørhåndtak. De tar seg også inn i hus, biler, boder, og garasjer.

Politiet i Innlandet har henlagt 400 saker i år: – Alle ressursene går til å etterforske drap

«Jeg har aldri opplevd noe slikt i min karriere. Det er en uholdbar situasjon», kommenterer politistasjonssjef i Kragerø Øystein Skottmyr. Han har jobbet i politiet siden 1977.

Politiet har god oversikt over de som stjeler, og har pågrepet dem mange ganger. «Når vi slipper dem begår de nye lovbrudd. Det er vanskelig», uttaler Skottmyr.

Både fastboende og turister oppfordres nå til å passe ekstra godt på tingene sine. «Lås ting inn, og ikke la verdisaker ligge løst utenfor hus eller hytte», påpeker Skottmyr i politiet.

Trond Kyrre Simensen er politioverbetjent ved politihøgskolen, og underviser i forebyggende politiarbeid. «At dette får pågå i så lang tid med kjente gjerningspersoner er veldig spesielt, og ikke noe jeg har hørt om i Norge før», sier Simensen.

NRK har vært i kontakt med over 20 personer som har vært utsatt for tyveri eller innbrudd. Flere av dem vil ikke stille opp med navn og bilde fordi de er redde.

Ifølge politiet er det en liten gruppe på omkring 10 personer fra et rusmiljø som stjeler og gjør innbrudd. Politistasjonssjefen mener likevel ikke at gjengen er farlig.

«At de er ufarlig er jeg uenig i, det er skummelt med disse folka som gjerne er rusa, i tillegg så går de rundt med kniv og øks. Det kan bli farlig», påpeker Kim Havnes Solvang.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus her!

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.