Fasaden til kulturhuset i Vennesla, der en av de nylige voldsepisodene i bygda fant sted. Foto: Berswin / Wikimedia Commons (utsnitt).

Innbyggere i Vennesla har den siste tiden blitt utsatt for drapstrusler, vold, tyveri og bråk som følge av en «ungdomsgjeng» som herjer i bygda. Barn i alderen 8–14 år spytter på politiet når de forsøker å rydde opp.

«Ungdomsgjengen» består av omkring 10–15 barn i alderen 8–14 år, og enkelte av dem er elever ved Vennesla ungdomsskole. Hva slags bakgrunn barna har, kommer ikke frem hverken i NRKs eller Vennesla Tidendes artikler.

Vennesla ble satt på det nasjonale mediekartet i forrige uke, da barna utøvde vold og truet ansatte ved Vennesla kino, i det NRK omtaler som «ungdomsbråk». De ansatte ved kinoen så seg nødt til å be en hel gruppe i 12–13-årsalderen om å dempe seg da de oppførte seg forstyrrende for andre kinogjester. Den beskjeden tok de ikke imot med et smil og gikk derfor i gang med å stjele fra kinokiosken.

– Vi fikk drapstrusler, sier kino-sjef Hege Therese Lochner, som forteller Vennesla Tidende at det er første gangen hun har vært redd på jobb.

Politiet ble tilkalt, men rykket ikke ut før en av de ansatte ble slått.

– Det var lite respekt for politiet fra mange av dem. De ropte skjellsord, viste fingeren til politiet, og flere spyttet mot tjenestemennene, forteller politistasjonssjef Frode Forslund.

Lochner er ikke alene om å ha blitt drapstruet av barna på jobb. Også Vibeche Hæstad, som jobber som assisterende butikksjef på Europris i bygda, ble truet på livet av ti unge tenåringer da hun tok to av dem i å stjele fra butikken. De to tyvene ringte nemlig kameratene sine, slik at de kunne være med på å skremme Hæstad.

– Det var skremmende. Vi ble jo faktisk truet på livet, forteller hun til NRK, og legger til at flere er bekymret for et nytt gjengmiljø i bygda.

Også politiet er bekymret.

– Det er bekymringsfullt å se hva slags holdninger de har. Vi oppfordrer foreldre som hadde barna der i går, til å snakke med dem, sa Forslund i etterkant av voldsepisoden på Vennesla kino.

Til tyveriet på Europris, den påfølgende skremselstaktikken og truslene de ansatte ble utsatt for, sier Forslund at det er helt nødvendig med oppfølging, men nevner ikke hva denne består i.

– Det er ungdommer som nå trenger oppfølging og som trenger å bli utfordret på årsaker. Det tror jeg er helt nødvendig.

Han sier også at det nå skal iverksettes tiltak, uten å si hva disse består i.

Bygdas ordfører Nils Olav Larsen mener at det er viktig at foreldrene snakker med barna sine rundt middagsbordet.

– Jeg tror at det er viktig at familier engasjerer seg, og at dette blir et tema rundt middagsbordet, sier han.

Den nye Ungdata-undersøkelsen viser imidlertid at seks prosent av ungdomsskoleelevene i Vennesla kommune har blitt slått av en voksen i familien, mens fem prosent har vært vitne til vold i nære relasjoner.

– Du kan si at de høye tallene på vold og trusler mellom barn og unge er overraskende, men de var også forhøyet her i kommunen i 2019. Det som kommer mest overraskende på meg, er tallene på vold i nære relasjoner og barn som har vært vitne til vold hjemme. Dette er to spørsmål som ikke har vært med i undersøkelsen før, sier kriminalitetsforebyggende koordinator i Vennesla kommune Indira Derviskadic til Vennesla Tidende.

Undersøkelsen gjennomføres hvert fjerde år for å se hvordan barn og unge har det på flere hold. Resultatene analyseres av blant annet kommune, politi og barnevern for å avgjøre hva som bør satses på og jobbes med de neste årene, ifølge Vennesla Tidende.

Politiet skal satse på mer synlighet som direkte konsekvens av den nye ungdomsgjengens kriminelle og truende beskjeftigelser.

– Vi ønsker at politiet fremover skal være enda mer synlig og til stede i en del aktuelle områder i Vennesla, sier Forslund.

Vennesla kino har hyret inn Securitas-vakter for egen sikkerhet i en periode fremover, mens Europris har økt bemanningen.

 

Kjøp billetter her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.