Abildsø sogner til Manglerud politistasjon. Foto: Heiko Junge / NTB

Det handler ikke bare om vold og ran. Også «uskyldig» hverdagskriminalitet er et stort problem i Oslo. På Abildsø herjer tyver om natten, smått og stort blir borte og beboere i området er rasende.

Abildsø er et villa- og rekkehusområde mellom de «gamle» drabantbyene Manglerud , Skullerud og Lambertseter, beliggende øst i Oslo. I senere tid har den tidligere nokså fredelige idyllen blitt brutt, ved at strøket herjes av det som fremstår som systematiske tyverier nattestid.

Dette er ikke kriminalitet av typen blodige vold med våpen, ran og voldtekter, slik saker slås vanligvis opp i mediene. Hverdagskriminalitet i mindre skala, som simple tyverier, innbrudd osv.,  er noe som gjerne blir oversett og glemt. Like fullt er det en type hendelser som i stor grad kan prege og endre hele lokalmiljøer.

Men lokalpressen er på saken, og Nordstrands Blad beretter:

De siste ukene har det foregått flere tyverier på Abildsø, og både morgenleveringer, skibokser og pakker har blitt borte, skriver avisen.

Nordstrands Blad har vært i kontakt med flere personer som har opplevd dette, og i sosiale medier har flere gått ut og fortalt om sine erfaringer.

En av ofrene for de stadige tyveriene er Marianne, som forteller at hun ved flere anledninger de siste ukene har blitt frastjålet pakker som har blitt levert til henne:

– Jeg mangler tre pakker! To har blitt levert i postkassen og en var blitt satt utenfor utgangsdøren, forteller hun.

Pakkene har en samlet verdi på 1400 kroner, og Marianne tror derfor ikke at politiet velger å prioritere saken. Hun er uansett oppgitt og sint over at ting forsvinner på denne måten:

– Jeg er ikke bekymret, jeg er forbannet. Det ender nok med at jeg må betale, for dette er jo levert til mitt navn, og det er sure penger. Det jeg lurer på er hvordan jeg kan unngå at dette kan skje igjen, og samtidig er det viktig for meg å advare andre mot det samme, forteller hun.

Dette virker å være utbredt i strøket, flere naboer har tatt opp liknende saker i sosiale medier. Marianne mener det er åpenbart at det foregår noe kriminelt.

– Det må være noen som tar pakkene. Vi har jo mottatt pakker mange ganger før, og jeg har aldri opplevd det før nå de siste ukene at pakker jeg har bestilt har blitt borte. At det i tillegg har skjedd ved tre forskjellige anledninger sier det meste, forteller hun.

Det som foregår bekreftes av at en av naboene klarte å fange det hele på et kamera, noe han forklarer til Nordstrands Blad:

– En maskert mann som allerede hadde én pakke under armen, løftet med seg en pakke som sto ved inngangspartiet mitt på morgenkvisten for rundt en uke siden, forteller naboen.

– Det er kjipt, og jeg synes det er litt mistenkelig. Han visste hvor han skulle, og det så ut som han allerede visste at pakken kom til å ligge der, forteller naboen.

En annen nabo forteller at han for under en uke siden ble frastjålet takboksen på bilen sin:

– Det er jo trist at det ikke går an å gå fra eiendelene sine ute på et relativt trygt sted hos Abildsø. Vi får prøve å opprettholde tilliten oss imellom til tross for dette. Det er jo bare ting, men det er likevel både irriterende og utrygt når slik skjer, sier naboen.

Siden dette hver for seg er snakk om «små» saker, unnlater gjerne folk å melde fra til politiet. Man har erfaring med at slike saker som regel henlegges omtrent i samme øyeblikk de meldes inn.

Politiet har ingen mer inngående informasjon om dette, skriver Nordstrand Blad:

Terje Dahl, leder av etterforskningsseksjonen i enhet øst sier at det per nå ikke er noen slike saker til etterforskning i enhet øst.

– Politiet oppfordrer på generelt grunnlag til å anmelde dersom man blir utsatt for kriminalitet, sier Dahl. Han går ikke inn på hvilken prioritet tyverier av pakker og skibokser vil få i etaten.

Det foreligger ingen opplysninger om hva slags gjerningspersoner det er snakk om.

Gode bøker fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp Kents bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.