Kultur

Her kom tyvene seg inn. Til høyre noen av vikingskattene de stjal. Tyvene kan ha fått jobbe uforstyrret i èn og en halv time. Foto: Politiet og Universitetsmuseet i Bergen.

Universitetsmuseet i Bergen mener tyvene kan ha hatt halvannen time på seg i museet og at profesjonelle står bak. Museet tar selvkritikk for manglende sikring.

– Hvis vi kan slå fast at alarmene som ble utløst lørdag er knyttet til innbruddet, kan vi si at tyvene har hatt omtrent 1,5 time på seg inne på museet, sier museumsdirektør Henrik von Achen i en pressemelding.

Han er sikker på at det ikke er et tilfeldig innbrudd, hvor en eller flere har tatt seg inn og tilfeldig plukket med seg gjenstander, men overlater til politiet å vurdere graden av profesjonalitet.

Museet har alarmer på utsiden og i første til fjerde etasje, mens tyvene kom inn i sjuende etasje, som ikke har hadde alarmer.

– Universitetsmuseet og Universitetet i Bergen tar selvkritikk på at sikringen ikke var god nok. Dette innrømmer vi. Vi skulle ønsker at sikringen var mye bedre, sier von Achen.

Nå er det innført flere elementer i sikringen. Det er satt inn lyssensorer, alarmer i femte og sjette etasje og flere rom har fått installert alarm.

Hele uken har fagfolk fra Universitetsmuseet i Bergen jobbet for å dokumentere hvilke gjenstander som ble stjålet fra Historisk museum i helgen. Antallet stjålne gjenstander er nå oppjustert til 400, melder NRK.

– I norsk museumshistorie er det ikke noe tyveri som har vært verre eller mer omfattende enn dette, sier von Achen til NRK.

 

NRK: Universitetsmuseum oppjusterer talet – 400 vikingskattar stolne