Kultur

Her kom tyvene seg inn. Til høyre noen av viking-objektene de stjal. Tyvene kan ha fått jobbe uforstyrret i èn og en halv time. Foto: Politiet og Universitetsmuseet i Bergen.

Det opplyser Universitetsmuseet på Facebook.

– Så bra! Vi har visst at politiet hadde funne eit eller anna, men vi måtte vere forsiktige med å seie noko. Dette er så gledeg! For oss betyr det utruleg mykje, seier fagdirektør ved Universitetsmuseet, Henrik von Achen, til Bergens Tidende.

To menn ble torsdag framstilt for varetektsfengsling etter at de ble pågrepet og siktet for å ha brutt seg inn på Universitetsmuseet i Bergen i august og stukket av med 400 gjenstander fra vikingtiden og jernalderen.

Totalt er tre personar sikta i saka. I oktober så kom ein mann inn på politistasjon i Bergen og fortel at han har utført tjuveriet på Universitetsmuseet, og at han angra veldig mykje.

På grunn av hans helsetilstand lot det seg ikkje gjere å ta eit avhøyr, og mannen blei teken hand om av helsevesenet.

Den første av de to mennene er tidligere straffedømt og uføretrygdet. Ifølge Bergens Tidende ba aktor om fire uker varetektsfengsling, mens mannen ba om å bli satt fri. Mannens forsvarer, Tore Johan Sørland, sier klienten vedgår delvis straffskyld.

Det framstår ikkje for politiet som at innbrotet er planlagt.

– Dette er eit ordinært tjuveri, med eit ekstraordinært utbyte, seier politiadvokat, Linn Revheim.

Ifølge Sørland fikk politiet medhold i å varetektsfengsle mannen, med to uker i isolasjon.

Forsvararen til den andre siktede, Richard von der Fehr, ville ikke opplyse om hvordan han stilte seg til siktelsen, melder avisa.

Fengslingsmøtet gikk bak lukkede dører.

Det var mandag 14. august de museumsansatte oppdaget at noen i løpet av helgen hadde tatt seg inn i museet via et stillas og et vindu i sjuende etasje. Flere hundre uerstattelige gjenstander var borte.