Nytt

Maleriet Justitia» av Mathias Blumenthal henger i bystyresalen i Gamle Rådhus i Bergen. Nå ønsker MDG at maleriet fjernes. Foto: Alf Andresen / Wikimedia Commons

Maleriet «Justitia», der en mørkhudet mann ligger under en lys gudinnes føtter, bør fjernes fra bystyresalen i Bergen, mener MDG.

Symbolikken i maleriet har fått Paul Richard Johannessen (MDG) til å reagere og foreslå at hele maleriet fjernes, melder Bergensavisen.

– Tolkningen blir for meg ganske klar. Mannen under føttene på gudinnen representerer det onde, det barbariske eller urettferdighet. Rettferdigheten har seiret og er representert av en guddommelig, hvit kvinne, sier Johannessen.

Partiet hans vil nå ta saken opp i bystyret for å få kunstverket fjernet.

Direktør Henrik von Achen for Universitetsmuseet i Bergen, sier bildet er en del av vår tradisjon, og han mener det bør bli hengende

– Tidene har forandret seg, men samtidig er det noe problematisk hvis vi skal demontere vår egen historie både på godt og vondt, sier han.

Kunstverket er et bestillingsverk som ble malt for å henge i Rådhussalen. Kunstneren Mathias Blumenthal fikk oppdraget og malte den romerske rettferdighetsgudinnen, Justitia, i 1762.