Det kan bli veldig mørkt når strømmen går. Tidlig i kveld gikk strømmen på Gotland, meldte NTB. Den kom heldigvis tilbake før det ble mørkt for kvelden. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Mens to personer er kritisk skadd utenfor Charlie Hebdos lokaler i Paris etter å ha blitt angrepet med kjøttøks, prioriterer NTB fredag sin egen vri på «svenske tilstander». Strømmen har nemlig gått på Gotland.

Slik kan altså fredagskvelden oppsummeres når man sitter med nyhetsvakt. NTB tikker og går. Document slår NTB raskt når det gjelder å rapportere om mulig terrorangrep i Paris, men NTB har kanskje viktigere saker på prioriteringslisten. Strømmen har nemlig gått på Gotland.

Nå aner jeg ikke hvor mange nordmenn som har et nært og kjærlig forhold til den svenske øya. Det vites heller ikke om gotlendere er spesielt lite motstandsdyktige mot vær og vind når temperaturen er rundt 14 pluss, men likevel tikker altså meldingen inn. Strømmen har gått på Gotland. Ingen vet hvor lenge den skal bli borte heller, kunne NTB rapportere tidlig kveld.

Jeg fikk ikke akkurat et sug i magen, men jeg må innrømme jeg minnes å bo i Svelvik, der strømmen gikk titt og ofte. Det ble veldig mørkt i Svelvik når strømmen gikk, særlig når den gikk midtvinters. Men i motsetning til på Gotland, var ingen journalister til stede for å rapportere om det. Strømmen var likevel borte.

Det minner om det klassiske, filosofiske spørsmålet: Hvis et tre faller i skogen og ingen er i nærheten, lager det lyd da?

En mørk og kald kveld senhøstes gikk strømmen igjen. I Svelvik altså, ikke på Gotland. Vi hadde en eldre, alkoholisert leieboer boende i en hybel i overetasjen, og jeg ble litt bekymret for at han ikke skulle se noe der oppe. Jeg fant fram to kubbelys, tente dem og gikk opp.

– Nå var det godt du kom, jeg trodde jeg hadde besvimt, utbrøt han.

Strømmen kom heldigvis tilbake i Svelvik til slutt også, slik den pleide. Og som et lykketreff, helt på tampen av fredagens nyhetsvakt, kunne NTB melde at strømmen var kommet tilbake på Gotland også. Det er jo fint å vite at det ordner seg med enkelte svenske tilstander:

Oppdatert 18.16
NTB-TT
Et strømbrudd rammet fredag Gotland, og hele øya var uten strøm i to timer. Årsaken er ikke kjent.
Det er ikke første gang strømmen går på øya i Østersjøen. Sist gang var i begynnelsen av juli. I 2019 var det fem strømbrudd, året før hele 13, opplyser Kalle Blomberg i Gotland Energi (Geab).
Det ble tidligere opplyst at problemer med forbindelsen til fastlandet var årsaken til strømbruddet fredag, men hvorfor disse oppsto, er så langt ikke kjent.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.