En politibuss i Sveaparken i Örebro er blitt påtent den 15. april 2022. Foto: Kicki Nilsson / TT / NTB.

Når muslimer og «antirasister» kaster stein og setter fyr på politibiler i Sverige, mener Aftenposten at det er Rasmus Paludan som skaper kaoset.

Noen annen konklusjon kan man ikke trekke fra avisens dekning av opptøyene i Örebro langfredag. På forsiden er tonen satt med overskriften «Dansk høyreekstrem skaper kaos i svenske byer», ledsaget av et bilde av en brennende politibil.

Fra Aftenpostens forside på nett den 16. april 2022.

Aftenpostens rekonstruksjon av hendelsesforløpet er mer detaljert i selve artikkelen, men ingressen plasserer likevel ansvaret på samme måte:

Langfredag kveld var det kaotiske tilstander i svenske Örebro. En dansk politiker ville brenne Koranen. Det utløste kraftige motdemonstrasjoner.

Paludan fremstilles altså som den aktive parten i opptøyene. Han «utløser» noe mørkt og voldelig i form av «motdemonstrasjoner», men det ser ikke ut til å finnes noen personer med evne til frie, selvstendige eller ansvarlige valg i denne situasjonen.

Demonstrasjonen virker nærmest som et slags naturfenomen, og slike kan som kjent ingen stilles til ansvar for. Det kommer bare til «voldsomme sammenstøt» med politiet, rett og slett. Skulle du ha sett.

Vi får altså ikke vite noe mer om demonstrantene, ei heller om deres kvaliteter eller manglende sådanne. Vi får derimot et langt og ikke særlig flatterende portrett av Paludan.

Stram kurs-lederen er angivelig høyreekstrem,

Dansken Rasmus Paludan leder det høyreekstreme partiet Stram kurs. Denne uken er han på en slags turné i Sverige.

rasist,

Paludan får mye oppmerksomhet ved å opptre provoserende. I 2020 ble han dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Danmark.

han koster samfunnet masse penger,

Samtidig som at Paludan er dømt flere ganger, får han omfattende beskyttelse av politiet. Det halve året før folketingsvalget i 2019 skal beskyttelsen ha kostet 100 millioner kroner, ifølge Danmarks Radio.

han er mislykket som politiker,

Paludan fikk under 10.000 stemmer og ble ikke valgt.

han er en bråkmaker,

Paludan har en lang historie i rettsvesenet, både som tiltalt, saksøkt og som saksøker.

I 2015 ble han dømt for å ha fornærmet en ansatt i Københavns politi. Han kalte vedkommende «kriminell snørrvalp» og «fascistisk stormsoldat».

og han er ikke minst hjerneskadd:

Til sitt forsvar la han frem en helseerklæring om at han fikk en hjerneskade etter et trafikkuhell. Han forklarte at han fikk en adferdsendring som gjør at han har veldig store problemer med å tolerere det han oppfatter som andres feil.

Paludan ser ikke ut til å være verdens hyggeligste person, men han var altså i ferd med å gjennomføre en lovlig demonstrasjon.

Hva slags ord kunne passe å bruke om «motdemonstrantene»? Er ikke de ekstreme eller dyre for samfunnet? Kanskje sågar en smule rasistiske og hjerneskadde?

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.