– Han beskriver seg selv som en engasjert muslim, sier advokat Brynjar Meling om sin klient. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

En terrorsiktet “norsk” somalier (24) skal ha hjulpet to menn i Danmark med å slette digitale bevis mot dem. Ifølge sin forsvarer Brynjar Meling var han bare “en engasjert muslim”.

PST legger nå siste hånd på innstillingen til påtaleavgjørelse mot mannen, som nekter straffskyld.

– Han beskriver seg selv som en engasjert muslim og var veldig kritisk til det han oppfattet som overgrep mot muslimske land og krigføring i disse. Han engasjerte seg sånn sett i et nettfora i den sammenheng, sier Meling til VG.

Meling har tidligere omtalt sin klient som “en koran-tro og troende muslim. Målet er å være en god muslim”.

24-åringen ble pågrepet 5. september 2019. Han ble siktet for terror og fengslet dagen etter. Han ble da omtalt i norske medier som «norsk statsborger» og henholdsvis «fra Telemark» og «fra Østlandet»: Pågrepet for terror er «norsk statsborger» «fra Telemark». Rekk opp hånda den som tror han heter Ola.

Den terrorsiktede mannen skal ha forandret seg og blitt «mer religiøs» etter at han gikk på koranskole i Egypt. Privat foto.

De to mennene ble pågrepet etter en demonstrasjon Rasmus Paludan arrangerte i København 14. april 2019. 24-åringen skal ha bidratt til å slette digitale spor slik at de ikke kunne brukes som bevis, skriver avisen.

Paludan kastet en Koran på bakken, noe som førte til at opptøyer brøt ut i flere bydeler. Fire dager etter opptøyene ble to menn pågrepet for å ha satt fyr på en buss.

De to skal ha hatt kontakt med en person via Telegram, som i sin tur tok kontakt med 24-åringen i Skien og gav ham beskjed om å slette «sensitive chats» med de involverte slik at de ikke kunne brukes som bevis.

– Hans holdning er at han ikke har gjort noe straffbart. Han fjernet bare noe som var uheldig at lå ute og trodde sånn sett at han gjorde noe som var samfunnsnyttig, sier Brynjar Meling.

PST mener norsk-somalieren deltok i terrorgruppa IS fra 2018 til 2019.

– Etterforskningen har hatt høy prioritet i PST fra dag én og det er brukt betydelige ressurser. Dette er den første etterforskningen som i all hovedsak gjelder det ISIL selv omtaler som «media jihad». Da ISIL ble nedkjempet og mistet territoriell kontroll fikk internett en avgjørende betydning for terrorgruppens opprettholdelse og aktivitet, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST til VG.

Mannen kommer fra en tilsynelatende ressurssterk familie med bakgrunn fra Somalia. Selv var han fotballinteressert og hadde deltidsjobb. I 2017 dro han til Egypt hvor han skal ha gått på koranskole og lært seg arabisk, ifølge VGs opplysninger.

Safiyya Amira Shaikh ville sprenge seg selv ved St. Pauls katedral i London. Hun ble imidlertid avslørt av undercoveragenter, og politiet fant elektroniske spor som pekte mot 24-åringen i Skien. Foto: Politiet.

24-åringen skal ha hatt kontakt med den britiske konvertitten Safiyah Amira Shaikh, og Oslo tingrett mener det er skjellig grunn til å mistenke at de to inngikk et forbund om å begå en terrorhandling mot blant annet St. Pauls katedral i London.

Shaikhs plan var å plassere en bombe i katedralen og en annen bombe i et stort hotell i London, og deretter sprenge seg selv i luften på t-banen.

PST mener norsk-somalieren har gitt støtte og kommet med forslag om terrormål, tidspunkt for angrep, sikkerhetsrådsgivning og støtteerklæringer om å begå terror.

– Etterforskningen bygger på en mistanke om at siktede var en sentral aktør i flere slike forum og har bidratt til å sikre og videreføre ISIL sitt propagandanettverk. Siktede er også mistenkt for å ha vært direkte involvert i konkrete terrorrelaterte hendelser, sier politiadvokat Bakken Staff til VG.

Safiyah Amira Shaikh ble dømt til 14 års fengsel for terrorplanen.

Straffesaken mot hva VG kaller “nordmannen” er forhåndsberammet til 18. mai i Oslo tingrett.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.