En «norsk» 23-åring «fra Skien» er siktet for å ha planlagt å bombe St. Pauls katedral i London sammen med en britisk kvinne.

Mannen ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i fjor høst. PST bekrefter opplysningene om terrorplanene, skriver Nettavisen.

– På bakgrunn av materialet vi har tatt beslag i og gjennomgått, mener vi at han kan mistenkes for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS, sier politiadvokat Bjørn Thune i PST.

Ifølge PST dreide det seg om planlegging av terror mot St. Pauls katedral i London, og dette skal ha vært i startfasen. Planene er omtalt av britisk presse, men ifølge Nettavisen er ikke koblingen til Norge kjent før nå.

St. Pauls katedral er den anglikanske protestantiske biskopen av Londons katedral. Prins Charles og prinsesse Diana giftet seg her i 1981.

Mannen, som også har vært omtalt som «norsk statsborger» og henholdsvis «fra Telemark» og «fra Østlandet», ble pågrepet 5. september og fengslet dagen etter: Pågrepet for terror er «norsk statsborger» «fra Telemark». Rekk opp hånda den som tror han heter Ola.

– Han anser seg som en koran-tro og troende muslim. Målet er å være en god muslim, sier hans advokat Brynjar Meling.

Han er siktet for terrorforbund, som innebærer å planlegge eller forberede en terrorhandling ved å inngå forbund med noen om å begå en slik handling. Siktelsen er senere utvidet til å omhandle deltakelse i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS), og for å ha ødelagt bevis i en terrorsak som pågår i Danmark, ifølge Nettavisen.

23-åringen har siden sittet fengslet, og ble fredag i Oslo tingrett fengslet for nye åtte uker. Han har hele tiden nektet straffskyld for terrorvirksomhet.

Mannen, som er vokst opp i Skien i Telemark, er norsk statsborger, født i Norge av somaliske foreldre.

Den britiske kvinnen er Safiyya Amira Shaikh, en 36-årig konvertitt.

Safiyya Amira Shaikh. Foto: politiet.

Hun innrømte terrorplanleging i Old Bailey i London 21. februar, og sa da at målet var å drepe så mange som mulig i et selvmordsangrep på St. Paul, ifølge LBC.co.uk:

The facts were not opened in court, but according to a prosecution case summary, Shaikh had stated her main aim was to kill as many people as possible in a suicide attack on St Paul’s.

(…)

The British defendant was born Michelle Ramsden to a non-Muslim family and converted to Islam in 2007.

She began to follow extremists online and by 2015 had become radicalised, the prosecution alleged.

In encrypted chat with an undercover officer last August, the defendant said that she would «rather die young and get to Jannah (paradise) quickest way possible».

She also stated: «I always knows (sic) I wanted to do something big….killing one kafir (infidel) is not enough for me.»

Shaikh expressed a desire to target a church or somewhere «historical» on a day like Christmas or Easter to «kill more», according to the case summary.

Safiyya Amira Shaikh får dommen sin 11. mai.

 

Forhåndsbestill Peder Jensens bok til spesialpris her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.