«Allah beordret deg til å angripe» skal den den terrortiltalte 24-åringen ha skrevet i en chat-melding. Sitatet finnes i tiltalen, men er utelatt i NRKs nyhetsartikkel.

Tiltalte peker på kvinner og barn som legitime terrrormål – også dette underslås av NRK.

NRK.no omtalte mandag formiddag at det er tatt ut tiltale mot en 24 år gammel «mann fra Skien»:

En 24 år gammel mann fra Skien er tiltalt for å ha forsøkt å medvirke til flere terrorhandlinger i Danmark og London, ved å delta i chattegrupper. Mannen nekter straffskyld.

«Assad» (ikke hans virkelige navn) er tiltalt for tre forsøk på medvirkning til terror. Assad er født i Norge av somaliske foreldre, og vokste opp i Skien. Han er norsk statsborger.

Assad har helt siden han ble varetektsfengslet i september 2019 av norske medier blitt omtalt som «fra Østlandet», «telemarking», «fra Skien» og «nordmann».

«Opphold i et afrikansk land»

VG, som foretrekker å kalle ham «nordmannen», har tidligere skrevet at 24-åringen kommer fra en tilsynelatende ressurssterk familie med bakgrunn fra Somalia. Assad var fotballinteressert og hadde deltidsjobb, ifølge avisen. I 2017 dro han til Egypt, hvor han skal ha gått på koranskole og lært seg arabisk.

Dette omtalte NRK som «et opphold i et afrikansk land», og skrev at etterpå skal «den terrorsiktede mannen ha forandret seg og blitt mer religiøs». Ingen referanse til islam overhodet.

For halvannet år siden, 6. september 2019, samme dag som Assad ble arrestert og fengslet, var statskanalen litt mer åpenhjertig:

Han skal ha blitt mer konservativ i sin tolkning av islam. Han skal også ha fått langt hår og skjegg fordi det var «sunna», altså i tråd med hva profeten Muhammed sa og gjorde. Den siktede skal heller ikke ha ønsket å se direkte på kvinner.

– Han var ikke til å kjenne igjen, forteller en person som kjente ham.

Telegram-chatt

I tiltalen skriver statsadvokat Geir Evanger at Assad forsøkte å medvirke til en eller flere terrorhandlinger i Danmark. Det ramses opp ti sitater fra chatter med flere andre på Telegram. NRK siterer fra tiltalen:

«Jeg sier til deg Jhenna firdaws er har kommet ned til Danmark og kaller på folk»
«Gutta wallahi ikke la kuffar slippe unna uten konsekvenser»
«Brenn hus og bygninger»
«Vi vil at Danmark skal bli det nye Frankrike»
«Ta alle dere kan»
«Danskene har gått over alle grenser»
«Dere klarer lett 20+»
«Heller dø enn og leve som en som blir ydmyket av skitne kuffar»

NRK utelater to sitater

Men her er det kun åtte sitater. NRK har utelatt disse to:

«All destroy all of amiin»
«Allah ordered you to strike»

Det er normalt at man ikke siterer veldig utfyllende fra en tiltale, men å ta med åtte sitater og utelate to er påfallende.

Påfallende er det også at den eneste direkte referansen til islam befinner seg i det NRK utelater.

Videre viser tiltalen til at Assad fikk spørsmål «om det var lov å gå spesifikt etter barn og kvinner». Han svarte følgende:

«If they fight you can»
«Or give advice or taken part in anyway»

Heller ikke dette har NRK funnet det verdt å sitere, til tross for at det på en dyster måte understreker et hensynsløst forsett.

Ville bombe St. Pauls katedral

Ifølge tiltalen var et av angrepene trolig rettet mot St. Pauls katedral i London. Terrorangrepet ble avverget da den britiske kvinnen og konvertitten Safiyya Amira Shaikh ble pågrepet i oktober 2019.

Shaikhs plan var å plassere en bombe i katedralen og en annen bombe i et stort hotell i London, og deretter sprenge seg selv i luften på t-banen. Safiyah Amira Shaikh ble dømt til 14 års fengsel for terrorplanen.

Tiltalen omhandler også ett tilfelle hvor Assad skal ha forsøkt å medvirke til en terrorhandling som skulle begås av en ukjent person. Det er uvisst om terrorhandlingen ble begått.

24-åringen er også tiltalt for deltagelse i terrororganisasjonen IS. Han skal ha vært administrator og et sentralt medlem i et stort antall ekstremistiske og IS-sympatiserende brukergrupper og kanaler.

Assad er også tiltalt for vold mot en medfange i Skien fengsel. Han er for tiden varetektsfengslet i et annet fengsel.

Nekter straffskyld

Mannen nekter straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Brynjar Meling. Ifølge Meling har ikke Assad handlet med forsett, det har bare vært «løs chat og situasjonsbetinget prat og ikke noe alvor bak».

Meling har tidligere uttalt at hans klient er en «engasjert muslim»:

– Han beskriver seg selv som en engasjert muslim og var veldig kritisk til det han oppfattet som overgrep mot muslimske land og krigføring i disse. Han engasjerte seg sånn sett i et nettfora i den sammenheng.

Rettssaken starter i Oslo tingrett 18. mai.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.