Statsadvokat Geir Evanger under straffe­saken mot IS-kvinnen som ble hentet ut av al-Hol-leiren med sine to barn, i Oslo ting­rett 4. mars 2021. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Det nasjonale stats­advokat­embetet har tatt ut tiltale mot en 24 år gammel mann for tre forsøk på medvirkning til terror i London og Danmark og mot et ukjent mål, samt for deltagelse i terror­organisasjonen IS.

Det opplyser statsadvokat Geir Evanger til NRK Vestfold og Telemark.

Medvirkningen skjedde ved deltagelse i chattegrupper, der den tiltalte 24-åringen, som nekter straffeskyld og ifølge NRKs distriktskontor er fra Telemark, oppfordret til islamistisk motivert vold.

Terrorforsøket i Danmark var under planlegging i 2019:

I en chat kom han, ifølge påtalemyndigheten, med uttalelser som blant annet:

– «Jeg sier til deg Jhenna firdaws er har kommet ned til Danmark og kaller på folk»
– « Gutta wallahi ikke la kuffar slippe unna uten konsekvenser»
– «Brenn hus og bygninger»
– «Vi vil at Danmark skal bli det nye Frankrike»
– «Ta alle dere kan»
– «Danskene har gått over alle grenser»
– «Dere klarer lett 20+»
– «Heller dø enn og leve som en som blir ydmyket av skittne kuffar»

«Han delte også oppskrifter på hvordan Molotow Coctails og brannbomber skulle lages og brukes,» står det i tiltalen.

I chatten formidlet tiltalte til en ukjent person at det er «berettiget å drepe mennesker som har fornærmet islam eller Profeten».

Ansporing til terror ved å dele voldelig og ekstremistisk materiale på nettet er etter statsadvokatens oppfatning en ny form for deltagelse i IS. Evanger omtaler den tiltalte som en sentral person:

Politiet mener også mannen har spredd propaganda for IS og materiale som er produsert av IS. Evanger sier de ser på mannen som en administrator for mange brukergrupper, noen har han også opprettet selv.

– Vi anser han som en relativt sentral deltaker i mange av disse gruppene, og at dette etter norsk rett da kvalifiserer til deltakelse i en terrororganisasjon.

Den tiltalte 24-åringen, av NTB omtalt som en «telemarking», er en norsk-somalier som ble pågrepet etter en demonstrasjon Rasmus Paludan arrangerte i København 14. april 2019.

Tiltalte forsvares av Brynjar Meling, som har omtalt sin klient som en «engasjert muslim». Saken kommer opp for Oslo tingrett den 18. mai.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.