Michelle Ramsden hadde en rotløs barndom i fosterhjem og narkotikaproblemer. I 2007 fant hun seg en ny gruppe som hun følte samhørighet med: britiske kvinnelige islamkonvertitter. Hun endret navn til Safiyya Shaikh og ble gradvis mer og mer ekstrem i sin islamtro.

Hun ønsket å bli selvmordbomber. Planen var å plante en bombe midt inne i St. Pauls katedralen, deretter plante en annen bombe i et stort hotell i London før hun skulle sprenge seg selv i luften på t-banen. Safiyya Shaikh har blitt dømt til 14 års fengsel etter at plottet ble avslørt av undercover politi.

Shaikh said she wanted to plant a bomb beneath the famous St Paul's dome

Terrorangrepet skulle skje i påsken når det ville være ekstra mange besøkende i katedralen.

Terrorplottet som ble avdekket i Storbritannia viste også forbindelser til Norge: En mann med somaliske foreldre fra Skien. Han er siktet i Norge for å ha planlagt å bombe St. Pauls katedral i London sammen med Safiyya Shaikh.

Mannen, som også har vært omtalt som «norsk statsborger» og henholdsvis «fra Telemark» og «fra Østlandet», ble pågrepet 5. september 2019 og fengslet dagen etter.

– Han anser seg som en koran-tro og troende muslim. Målet er å være en god muslim, sa hans advokat Brynjar Meling.

Den norske statsborgeren er siktet for terrorforbund, som innebærer å planlegge eller forberede en terrorhandling ved å inngå forbund med noen om å begå en slik handling. Siktelsen er senere utvidet til å omhandle deltakelse i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS), og for å ha ødelagt bevis i en terrorsak i Danmark, ifølge Nettavisen.

Safiyya Shaikh fikk flere sjanser av politiet som jobbet undercover til å trekke seg. En av dem fortalte henne: “hvis du ikke vil gjøre jihad så er det helt ok”. Men hun insisterte:

“No brother I want so much. I want to kill a lot. I would like to do church, somewhere historical. Put bomb with detonator then shoot ’til killed – what I always wanted. A day like Christmas or Easter good, kill more. I always send threats. But I want make threats real.”

Safiyya Shaikh sier at hun ble inspirert av kirkebombingene på Sri Lanka i påsken 2019 hvor 253 mennesker ble drept og over 500 skadet i terrorangrepene.

Safiyya Shaikh

Safiyya Shaikh viser IS-fingeren i 2015

Shaikh at Uxbridge Underground station

Her er hun underveis med to bager for å møte en politimann som lot som om han var medterrorist. Hun skulle få bagene fylt opp med eksplosiver.

Safiyya Shaikh tok på seg en svart burka og reiste til St. Pauls katedralen. Der tok hun hun et bilde av taket og sendte bildet med melding til politiet som var undercover i operasjonen:

One of Shaikh's messages about her plan

Safiyya Shaikh fikk god hjelp til å bli ekstremist. Bevismateriale fra retten viser at hun hadde kontakt med medlemmer av Al Muhajiroun, det britiske ekstremistnettverket ledet av islamisten Anjem Choudary. Islamisten Abu Waleed, som egentlig heter Shahid Janjua, hadde stor påvirkningskraft. Han sendte henne ekstremistmateriell. Anjem Choudary har et stort nettverk i Europa – også i Norge.

Abu Waleed

Abu Waleed hadde stor innflytelse på Shaikh.

Det er ingen anger å spore. Sky News skriver at hun bar en svart hijab og viste IS-fingeren da hun ble ført til cellen for soning av dommen på 14 år.

As she was taken to the cells wearing a black hijab, she smiled and raised her finger in a salute associated with ISIS.

Politiet var ikke tvil om at hun ville gjennomført terroren.

Sky News     BBC

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.