Gruppen Islam4UK, som ledes av ekstremisten Anjem Choudary, blir forbudt. Forbudet vil også omfatte andre navn, ettersom gruppen flere ganger har endret navn for å unngå et slikt forbud. Islam4UK har tidligere blitt forbudt under navn som bla Al Muhajiroun, Al Ghurabaa og The saved sect.

I løpet av det siste året har Choudarys gruppe gjentatte ganger vekket betydelig negativ oppmerksomhet, og etter det siste utspillet om å arrangere en politisk demonstrasjon gjennom byen Wootton Bassett i protest mot krigen i Afghanisan har flere – blant dem muslimske talspersoner og organisasjoner – tatt til orde for forbud. Choudary har ellers gjort seg offentlig bemerket ved bla. annet å foreslå militærkupp som metode for å overta Storbritannia og gjøre det til en islamsk stat, anbefale dronning Elizabeth II å bære burka, oppfordringer til britiske muslimer om å samle inn penger til Taliban og for sine gjentatte oppfordringer til å innføre sharia i Storbritannia. I forbindelse med en demonstrasjon til fordel for sharialover i sommer, viste Islam4UKs nettsider bilder av kjente britiske landemerker slik de iflg gruppen vil se ut etter at landet er blitt en islamsk stat. Blant annet var Buckingham Palace omgjort til en moskè. Bildene vakte offentlig oppsikt og publikum reagerte med harme.

Innenriksminister Alan Johnson kunngjorde i dag at gruppen blir forbudt fra og med torsdag denne uken. Forbudet kriminaliserer medlemskap i Islam4UK, som kan straffes med fengsel opptil 10 år. Det blir også forbudt for gruppen å samle inn penger, og forbudet gir myndighetene tilgang til å fryse gruppens nåværende midler. Det er heller ikke anledning til å arrangere møter i Islam4UKs navn eller å bære gruppens emblemer eller «kleskode»:

He [Johnson, min anm.] said the order would apply to the group’s other names, including Al Muhajiroun.

The Home Secretary added: ‘I have today laid an order which will proscribe Al Muhajiroun, Islam4UK, and a number of the other names the organisation goes by.

‘It is already proscribed under two other names – Al Ghurabaa and The Saved Sect.

‘Proscription is a tough but necessary power to tackle terrorism and is not a course we take lightly.

‘We are clear that an organisation should not be able to circumvent proscription by simply changing its name.’

Islam4UK is led by Anjem Choudary, who founded Al Muhajiroun in the 1980s with radical cleric Omar Bakri Mohammad.

Mr Choudary told BBC Radio 4’s Today programme: ‘The word «terrorism» has been defined in the dictionary as the use of violence against a community or a section of the community.

‘I have been campaigning to say that that is precisely what the British Government is doing in Iraq and Afghanistan and even domestically.

‘Oddly, we are now being targeted as an extremist or terrorist organisation and even banned for merely expressing that. I feel this is a failure of the concept of democracy and freedom.

‘Ultimately, what the people will see is if you don’t agree with the Government and you want to expose their foreign policy, then freedom quickly dissipates and turns into dictatorship.’

Choudary sier at Islam4UK utelukkende er en ideologisk og politisk organisasjon, og benekter at medlemmer av Islam4UK er involvert i voldelige aktiviteter. Han utfordrer britiske myndigheter til å bevise at noen av gruppens medlemmer har fremmet voldelige aktiviteter eller bedt noen å utføre noen former for militære operasjoner.

‘We won’t be using those names and those platforms which have been proscribed, but I can’t stop being a Muslim, I can’t stop propagating Islam, I can’t stop praying, I can’t stop calling for the Sharia. That’s something I must do, and ultimately I will pay whatever price I need to for my belief.

‘I believe if an ideology is worth having, you need to struggle for it and you need to sacrifice for what you believe. I don’t believe the Government are willing to do that, but I am willing to do that and I believe that ultimately we will prevail.’

I går ble fem angivelige medlemmer av gruppen dømt skyldig i forstyrrelse av offentlig ro og orden etter demonstrasjonen under hjemkomst-paraden i Luton – arrangert av Choudary og Islam4UK – tidligere i år, der islamistiske demontranter kalte de hjemvendte britiske soldatene for voldtektsforbrytere, slaktere og barnemordere.

Publikum reagerte med raseri, og politiet måtte beskytte de muslimske ekstremistene mot den provoserte folkemengden. Da hadde en av demonstrantene bla spyttet på moren til en soldat og en burkakledd kvinne tok demonstrativt bilder av de paraderende soldatene. Britiske medier la i ettertid ikke fingrene i mellom om hva de både mente om gruppen og myndighetenes manglende inngripen overfor hat-predikanter som Anjem Choudary.

Munim Abdul, 28, Jalal Ahmed, 21, Yousaf Bashir, 29, Shajjadar Choudhury, 31, and Ziaur Rahman, 32, all from Luton, were convicted at Luton Magistrates’ Court of using threatening, abusive or insulting words or behaviour likely to cause harassment, alarm or distress.

Angry scenes broke out during a parade in the town for the 2nd Battalion The Royal Anglian Regiment on March 10 last year.

Today’s ban is an extension of an existing order made under the Terrorism Act 2000 that bans the group under the name Al Ghurabaa and The Saved Sect.

From Thursday it will be banned under the names Call to Submission, Islam4UK, Islamic Path, and London School of Sharia.

The Terrorism Acts allows groups to be banned which ‘commit or participate in acts of terrorism, prepare for, promote or encourage terrorism or are otherwise concerned in terrorism’.

It was amended in 2006 to widen the grounds for banning to include organisations which ‘unlawfully glorify the commission or preparation of acts of terrorism’.

Forbudet kommer kort etter at en regjeringsfinansiert rapport viser at mer enn halvparten av befolkningen i Storbritannia mener at landet er blitt splittet av religion. Den aktuelle undersøkelsen (The Social Attitudes Survey) er blitt produsert årlig av ledende akademikere siden tidlig på 1980-tallet, og de nye funnene i årets rapport tyder på at misnøye med- og mistenksomhet i forhold til innflytelsen fra islam har spredt seg fra fattige, hvite områder – Labours tidligere kjerneområder – og nå bekymrer majoriteten av landets befolkning.

Litt under halvparten av befolkningen mener også at religiøst mangfold har hatt negative følger for nasjonen, mens bare en av fire har positive holdninger til islam:

The warnings on the extent of the divide between Muslims and much of the rest of the country were produced by the British Social Attitudes survey, an annual study produced with funding from Whitehall.

The study underlined the depth of suspicion about Islamic influence now held by many in Britain, finding that only one in four people feel positively about Islam.

Undersøkelsen viser også at mer enn halvparten av befolkningen er sterkt i mot oppføring av moskèer i deres nærområde. Studien er en oppfølging av andre regjerings-undersøkelser som har vist at majoritetens holdninger til islam blir hardere og at spenninger i relasjon til religion øker.

De siste funnene har økt bekymringen om at Labour-regjeringens strategi for å skape sosial sammenhengskraft ved å støtte moderat islam og isolere ekstremistene ikke fungerer.

52 prosent av de spurte mener for øvrig at Storbritannia er dypt splittet langs religiøse skillelinjer, og nesten halvparten – 45 prosent – avviser påstanden om at mangfold har tilført landet noen fordeler.

Daily Mail: Islamist group that planned Wootton Bassett hate march is finally BANNED

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂