Sakset/Fra hofta

Ekstremisten og islamisten Anjem Choudary har sonet ferdig en dom på fem og et halvt år. Choudary er jurist og var i mange år påpasselig med å holde seg akkurat innenfor loven i sine offentlige opptredener. Politiet satt bare og ventet på å ta ham for et feiltrinn, opplyste Richard Walton, som ledet Counter Terrorism Command fra 2011-2016, på BBC Newsnight for to dager siden.

51 år gamle Choudary ble i 2016 funnet skyldig i å ha oppfordret andre til å støtte Den islamske stat.

Det blir dyrt å passe på Choudary hele døgnet. Britene estimerer kostnaden til 2 millioner pund i året. Han får ikke benytte internett uten særskilt tillatelse og overvåking, ikke forlate landet eller oppsøke moskeer. Alle han får møte må være klarert av politiet på forhånd.

Choudary ledet tidligere gruppen al-Muhajiroun, også kjent som Islam4UK, som nå er forbudt i Storbritannia. Det er ingen grunn til å tro at han ikke har fortsatt å lede dem fra fengselet også. I Luton sier tidligere byrådsmedlem Akbar Dad til Newsnight at gruppen al-Muhajiroun er gått under jorden. På spørsmål om hvor mange som er aktive – Newsnightreporteren forsøker seg med 10-20-50-100 så svarer Akbar Dad at det er tusenvis – bare i Luton. Luton har produsert mange hjemmeavlede terrorister. Allerede i 2010 stilte BBC spørsmål om Luton var en utklekkingsanstalt for terrorister. Den ikke ukjente Tommy Robinson er også fra Luton og har rapportert i åresvis om hva som foregår i hjembyen.

The Telegraph la til i 2017 at Birmingham, Luton og Øst-London var de verste stedene for ekstremisme. Birmingham er forøvrig Storbritannias nest største by. Om Luton skrev The Telegraph at en fjerdedel av byen er muslimer og at byen er beskrevet som et arnested for terror. Dette var stedet jihadistene møttes før de angrep London 7. juli 2005 hvor 52 personer ble drept:

Almost a quarter of the population of Luton is Muslim and the town has been described as a “hotbed” of terrorism.

Last month a group of extremists with links to the hate preacher Anjem Choudary were jailed for praising Isil and urging people to travel to Syria to fight.

The banned extremist Muslim group al-Muhajiroun was based there and it is where the July 7 bombers met before they launched their attacks on London’s transport network in 2005.

7. juli 2005 i London

Den ekstreme gruppen al-Muhajiroun bidro også til å radikalisere Michael Adebolajo som halshogg soldaten Lee Rigby på åpen gate i London i 2013.

Choudary har hatt utstrakt kontakt med likesinnede i Europa. Også i Norge. Til Aftenposten i 2013 fortalte Choudary at han hadde hatt regelmessig kontakt med den ytterliggående gruppen Profetens Ummah.

– Jeg er en mentor og rådgiver for dem. Det er mange som sier de representerer islam, men jeg opplever Profetens Ummah som en av de få stemmene i Europa som snakker sannheten om islam uten kompromisser, sa Choudary.

Ubaydullah Hussain fra Profetens Ummah besøkte Choudary året etter. Ubaydullah Hussain er senere dømt for terrorrekruttering og støtte til IS i Norge.

Daily Mail

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.