(AP Photo/Czarek Sokolowski/NTB)

Polen og Ungarn går til EU-domstolen med klage på en budsjettregel som lar EU holde igjen penger fra fellesskapet dersom et land bryter demokratiske prinsipper.

Den nye regelen er bakt inn i EUs langtidsbudsjett for de neste sju årene og gjenreisingspakken på 750 milliarder euro, som skal få økonomien på fote igjen etter koronakrisen.

– Vi mener slike løsninger ikke har noe juridisk grunnlag i EUs traktater, blander seg inn i områder som styres av hvert enkelt land og er i strid med EU-loven, sier talsmann Piotr Mueller i den polske regjeringen.

Den nye ordningen gjør at utbetalinger kan holdes igjen dersom visse demokratiske prinsipper ikke blir opprettholdt, for eksempel dersom rettsvesenets uavhengighet undergraves.

– Fordeling av midler fra EU-budsjettet bør kunne være basert på oppfyllelse av objektive og spesifikke betingelser, som kun kan være basert på vedtatte regler, sier Mueller.

Ungarn sluttet seg til Polens krav torsdag. Begge landene kjempet imot innføringen av det nye kravet da langtidsbudsjettet ble vedtatt.

– Vi vil prøve dette for EU-domstolen sammen med Polen, sier justisminister Judit Varga.

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.