I gamle dager ble dette kalt bomaskiner – bildet av blokkene på Linderud er fra 1971. Nå planlegges noe som virkelig rager og vil forandre omgivelsene og Oslos skyline. Man kaller det Manhattan og tror det blir mer appellerende av den grunn. Foto: Ivar Aaserud/NTB 

I 2005 bestemte bystyret i Oslo at det ikke skal være lov å bygge høyere enn 42 meter, dvs. 12–13 etasjer. Samtidig har det flere ganger blitt gitt unntak fra denne regelen. På Ensjø og Skøyen har politikerne sagt ja til høyhus som sprenger denne grensen med god margin. Nå har politikerne i Oslo bestemt seg for å revidere høyhus-strategien de i sin tid vedtok. 

Ifølge Aftenposten vil byrådet bygge flere og høyere høyhus: 16 steder i Oslo er pekt ut (aftenposten.no), og ti er vedtatt. Nå vil byrådet vurdere høyhus på seks nye steder øst og sør i hovedstaden. De vil også se på om det kan bygges høyere på alle disse stedene. «Det skal være en større grad av fornuftig fortetting, og det skal være høyhus», sier byrådsleder Raymond Johansen til Aftenposten.

De senere årene er det bygget tusenvis av boliger i såkalte gamle industriområder som Ensjø, Løren og Helsfyr. Nå står Økern og strekningen mot Hasle for tur. Gamle næringsbygg blir revet og kan nå bli erstattet med høyblokker på eller over 42 meters høyde. Markagrensen er hellig, og Oslo trenger mange flere boliger, ifølge Johansen. 

Arild Hermstad fra MDG er vikarierende byutviklingsbyråd og er helt på linje med Johansen. Han vil bygge på erfaringer fra andre europeiske byer og mener at i noen av disse har man lykkes med å ta vare på kvaliteter, samtidig som høyhusene har blitt høyere. 

Oppvekstbyråd Inga Marte Torkildsen (SV) er også svært positiv til høyhus. På spørsmål fra Aftenposten om hvorfor byrådet vil se på muligheten for å bygge høyere enn 117 meter (som Oslo Plaza er i dag), svarer hun: «Hvorfor ikke?» Torkildsen håper bygging i høyden kan gi bedre tilbud til barn og unge på bakkenivå ved at det stilles strengere krav … 

Aftenposten har snakket med tre opposisjonspolitikere – og oppsummert er Høyre positive, Venstre på glid, og Rødt er moderat negative. Så langt har altså byrådet et solid flertall i ryggen i rådhuset, men først skal forslaget til ny høyhus-strategi på høring.

Midt i en krevende korona-situasjon der Oslos innbyggere i måneder har vært henvist til egne hjem og byen nærmest har vært stengt ned, setter altså byrådet seg ned og funderer på hvordan de skal bygge byen tettere og gjøre enda flere steder skyggefulle og forblåste – her langt mot nord. Det nye i planen er også innlemmelsen av områder i Groruddalen og Oslo sør-øst. Grorud, Furuset, Ryen og Hauketo er pekt på som aktuelle områder for høyhus-utbygging. 

Det spørs om Raymonds gamle naboer på Lindeberg og omegn (Furuset ligger ett T-banestopp fra Lindeberg) er like begeistret. En hilsen og takk for sist til gamle naboer på østkanten etter at byrådslederen selv flyttet «over elva» til Bislett. Så vidt det går fram av planen, er det ikke snakk om høyhus i nærheten av byrådslederens nye bosted.

Kanskje er dette mer en varm hilsen til Raymonds gamle byrådskollega Tone Tellevik Dahl? Den tidligere Arbeiderparti-politikeren var blant annet nestleder i byutviklingskomiteen i Oslo bystyre, og byråd for eldre, helse og arbeid, og i tillegg byråd for oppvekst og kunnskap. 

I fjor ble Dahl ansatt som direktør for Norsk Eiendom, en bransjeforening for eiendomsaktører i Norge, med ca. 250 medlemmer. Medlemmene av Norsk Eiendom utvikler bolig- og næringseiendom, og drifter og forvalter næringseiendom. Norsk Eiendom har (naturlig nok) som formål å fremme bransjens interesser, herunder å bidra til robuste og forutsigbare rammebetingelser for samfunnsmessig og økonomisk bærekraftig steds- og byutvikling.

Byrådet har under korona-perioden stadig trukket fram de sårbare og trangbodde barn og unge i østlige bydeler. Det lyder relativt hult når de nå ønsker å fortette kraftigere enn noen gang nettopp i områder av hovedstaden som Furuset, Grorud og Hauketo. 

Bygging i høyden skal jo ifølge oppvekstbyråden gi barn og unge bedre tilbud på bakkenivå. Byrådet vil jo ellers se på hvordan takene kan åpnes for folk flest, så de ser kanskje for seg glade barn og unge som sparker fotball på gresskledte takterasser, på toppen av 50 meters høyhus? 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.