Prosjektskisse, Obos. 

Venstre gir byrådet flertall for Obos’ omstridte boligprosjekt i Groruddalen, nordøst i Oslo. Naboer kaller prosjektet «tragisk», mens fagfolk beskriver det som «frastøtende».

I Venstre i Oslo er man begeistret for dette temmelig omstridte prosjektet på Ammerud, nordøst i Oslo:

– Dette kan bli et eldorado for barnefamilier, sier Oslo Venstres byutviklingspolitiker Haakon Riekeles, ifølge Avisa Oslo  (betalingsmur).

– Det er et veldig flott prosjekt med en stor bakgård og mange store, gjennomgående leiligheter – akkurat av den typen Oslo trenger flere av, argumenterer Riekeles.

Han snakker om den såkalte O-en på Ammerud.

Om bystyret gir grønt lys, vil det mye omtalte Obos-prosjektet innebære 140 nye boliger i Martin Strandlis vei 10. Planene har imidlertid møtt kritikk fra både Rødt Oslo, Oslo FrP og flere nabolagsgrupper, skriver avisen.

Disse mener at det runde bygget er for ruvende og dårlig tilpasset omgivelsene. PBE har også anbefalt at bystyret sier nei til O-en. Nå sikrer imidlertid Venstre et mulig bystyreflertall for prosjektet, som byrådet støtter fra før av.

Disse planene er møtt med stor motstand både fra lokalmiljøet og fra arkitekter, og det snakkes om en bomaskin som bare vil forverre de sosialt utfordrende forholdene i Groruddalen i Oslo. Document omtalte prosjektet i sommer:

Groruddalen er en av Oslos og Norges mest belastede områder, med høy innvandring, sosiale problemer og utenforskap. Mye av bebyggelsen i de ulike delene av dalen er preget av typisk tung, tett drabantbyarkitektur.

Mange mener at boligselskapet Obos, med støtte av det rødgrønne Oslo-byrådet, nå vil gjøre denne situasjonen enda verre.

Dagsavisen har omtalt saken:

«Ingen» vil ha sirkelblokka i Groruddalen, men byrådet sier ja. – En tragisk nyhet, sier Kari Margrethe Bjørklund, leder av Nabogruppa på Grorud.

Dagsavisen  beskrev et dystert bilde av det fremtidens Oslo de rødgrønne og Obos sammen ser for seg:

Ikke minst avtegner det seg sterke konflikter mellom lokalbefolkning og dem som fatter beslutninger sentralt i hovedstaden:

Siden 2018 har Nabogruppa på Grorud jobbet for å forhindre at den utskjelte sirkelformede blokka blir bygget. Nå har de tapt kampen. Byrådet anbefaler planforslaget, og sier ja til Obos’ byggeplaner på den gamle industritomta på Rødtvet i Grorud bydel, skriver avisen.

– Hele prosessen er tragisk. Det er massiv motstand mot denne kjempeblokka, både fra et samlet nærmiljø, bydelspolitikerne og byrådets egen fagetat. Det oppleves som en overkjøring, forteller Kari Margrethe Bjørklund, leder av befolkningsaksjonen Nabogruppa på Grorud.

Karakteristikkene av prosjektet har vært sterke:

En bomaskin. Et fotballstadion. Avvisende og lukket arkitektur. Som å bo i en megafon. Kritikken fra lokalmiljøet har haglet. Arkitekturkritiker Audun Engh i Arkitekturopprøret har kalt sirkelblokka for en «frastøtende, rund kasse».

– Et risikofylt forsøksprosjekt og ikke det vi trenger i Grorud bydel, sa Kari Margrethe Bjørklund til Dagsavisen den gang. Det mener hun fremdeles.

Men ingen innvendinger fra nærmiljø eller ekspertise har ført frem, for med Venstres hjelp skal nå dette prosjektet bli en realitet.

 

Ny bok! Bestill fra Document forlag:

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.