Nasjonalmuseet i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB

Nasjonalmuseet i Oslo er av Arkitekturopprøret kåret til landets styggeste nybygg, mens hedersprisen gikk til Ramme Fjordhotell i Vestby.

Moderne, norsk arkitektur er blitt et stridstema, og det tas i økende grad til orde mot det mange mener er stygge, smakløse og usjarmerende nybygg som gjør alt annet enn å forskjønne sine omgivelser.

I den forbindelse avholdes det nå faktisk en egen kåring der nettopp de styggeste nybyggene får sitt pass påskrevet, mens man tilsvarende hedrer dem som fortsatt klarer å lage bygg som bærer preg av god estetikk.

NTB melder at det i år var i alt elleve nominerte med i kampen om den lite flatterende kåring til årets styggeste. Denne prisen har fått navnet Grøss-medaljen av Arkitekturopprøret.

Da stemmene var talt opp, var det klart at det ikke var en grell lagerhall eller et garasjeanlegg som ble utropt til årets versting, men selveste Nasjonalmuseet. Dette som skulle være et nasjonalt praktbygg, utropes til årets styggeste, med 22 prosent av stemmene. Dette skriver Vårt Oslo.

– Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver juryen.

Hva kostet det så fellesskapet å oppføre det som kåres til årets styggeste nybygg? Her er det bare å holde seg fast, prisen ble til slutt over 6 milliarder kroner. Dette inkluderer alle de budsjettoverskridelser som preger det meste av offentlig bygg- og anleggsvirksomhet.

På plassene bak kom Skir i Tromsø med 13,9 prosent og Nye Valentinlyst i Trondheim med 11,9 prosent.

Det store boligprosjektet Middelthunet på Majorstua i Oslo var også nominert. Arkitekturopprøret beskriver dette som skulle være et prestisjeprosjekt for OBOS, på følgende måte:

«Et grotesk eksempel på at den tidligere idealistiske utvikleren OBOS nå river verneverdige bygninger for kommersiell utvikling, heller enn å lage gode steder for Oslos befolkning. Plasseringen inntil Frognerparken gjør den dominerende holdningen enda verre».

Vinneren av hedersprisen er Ramme Fjordhotell i Vestby, som fikk 21.7 prosent av stemmene.

Les også: 

Venstre sikrer flertall for omstridt, «frastøtende» bomaskin på Ammerud i Oslo

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.