Natt & Dag mener Dagbladets journalistikk svekker troverdigheten til mediene. Derfor er avisen foreslått som «Årets verste stemme» 2020. Det er lite å være stolt av for det som en gang var en anerkjent kulturavis.

Bladet Natt & Dag har lagt ut sine nominasjoner til Osloprisen 2020, innen blant annet film, musikk og medier. En av de minst oppløftende og anerkjennende nominasjonene er det Dagbladet som får.

Journalisten beretter om nominasjonen:

Natt&Dag har lagt ut nominasjonene til sine årlige Oslo-priser, og blant de nominerte til «årets verste stemme» finner vi Dagbladet.no. I nominasjonsteksten er det hovedsakelig Dagbladet-fronten på nett som får gjennomgå, med noen konkrete eksempler.

Både Nettavisen og NRK har tidligere vært nominert til samme negativt ladede pris av Natt & Dag.

I nominasjonen vises det blant annet til den mye diskuterte saken i Dagbladet om at det angivelig var «stappfullt i Oslo» i påskedagene, til tross for korona-restriksjonene.

Avisen ville gi inntrykk av at folk ga blaffen i å holde avstand, noe man illustrerte med det som ble omtalt som et manipulert foto.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) behandlet saken i fjor høst og ga kritikk til Dagbladet for å gi et misvisende inntrykk.

Det er i slike øyeblikk Dagbladet avslører mørket som finnes i dypet av avisas sjel: de liker å oppildne til hat og frykt, skriver Natt&Dag om saken.

Det gis kort sagt noe tilnærmet slakt av Dagbladets redaksjonelle profil og kvalitet. Natt & Dag konkluderer med at Dagbladets presentasjon av journalistikk svekker troverdigheten til mediene generelt:

Det er rett og slett umulig å forestille seg noen gå inn på DB.no og ende opp med styrket tiltro til mediene. En slik svekket troverdighet er i våre tider det aller siste både vi og mediene selv trenger.

Dagbladet satte åpenbart lite pris på denne omtalen:

Journalisten har vært i kontakt med ansvarlig redaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet om kritikken i nominasjonsteksten. Hun ønsker ikke å kommentere saken.

Dagbladet var en gang en anerkjent og aktuell kulturavis. Det begynner å bli en stund siden. Dagbladets kvalitative nedtur de siste par tiår er så påfallende at den til og med har vært gjenstand for en egen bokutgivelse. Natt & Dag omtaler utviklingen slik:

Var ikke Dagbladet kulturelitens trofaste tabloid i gamle dager, da – altså, både på godt og vondt? Og så skjedde .. hva? Det vet gudene, det vet fuglene, det vet Trygve Aas Olsen, forfatter av Sex, drap og dårlig ledelse – hvordan Dagbladet mistet troverdighet, penger og lesere (2010).

Men Dagbladet er ikke den eneste nominerte til denne lite attraktive prisen:

De andre nominerte i «verste stemme»-kategorien er VGTV- og TV 2-profil Mads Hansen og politiker Christian Tybring-Gjedde.

Mange vil mene det er relativt oppskriftsmessig at det tas med noen fra den utskjelte høyresiden når norske medier skal kåre en «versting». Det gir neppe høye odds at nettopp Tybring-Gjedde utropes til «vinneren» i den endelige kåringen litt senere i år.

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂