Sumaya Jirde Ali.

Somaliske Sumaya Jirde Ali (20) er utropt «Årets Bodøværing» basert på stemmene til leserne av avisen Bodø Nu.

– Det føles skikkelig, skikkelig godt og jeg er veldig glad, sier Sumaya Jirde Ali til Bodø Nu.

Sumaya var seks år da hun kom til Norge og Bodø.

– Her har jeg vokst opp, her har jeg tatt utdanningen min, her er hele grunnlaget for livet mitt.

Dagbladet titulerer henne «forfatteren og samfunnsdebattanten», og er forøvrig mest opptatt av at Sumaya har blitt «grovt hetset»:

Jirde Ali går med voldsalarm. Trusler og hets får hun også på tekstmeldinger, på meldinger på Facebook og i brevs form hjem i postkassa. Hver gang hun stikker hodet fram, opplever hun at noen forsøker å trykke henne ned.

– Det er belastende. Det tar søvnen min, jeg blir paranoid og går med voldsalarm. Det ser heller ikke ut som det blir noe bedre, sier hun.

Det Dagbladet unnlater å nevne, er at Sumaya Jirde Ali selv ikke tar fem øre for å hetse andre.

Jirde Ali gjorde seg bemerket da hun i oktober gikk i strupen på Sylvi Listhaug i NRK Debatten.

Hun fortalte at hun de siste ukene hadde opplevd en «ekstrem hets», som hun, helt uten begrunnelse, ga statsråd Listhaug skylden for. Hun la skylden dels på Listhaugs tilhengere, dels på Sylvi Listhaug selv:

– Jeg har opplevd dehumanisering, jeg har blitt redusert til en skitten hund, til en kakerlakk, til en parasitt. Jeg har opplevd muslimhat, at jeg bør få hijaben røsket av og bli voldtatt. Jeg har opplevd sexisme, kvinneforakt. Og alt dette kommer fra tilhengere av deg, Listhaug.

Hun sa at den største påkjenningen ikke hadde vært all hetsen, men at hun følte at integreringsministeren ikke tok dette på alvor. nrk.no

Sumaya Jirde Ali tabbet seg loddrett ut da hun anklaget statsministeren for ikke å bry seg om de hundrevis av drepte og sårede etter et terrorangrep i Mogadishu: Sumaya fikk svar fra Erna Solberg. Da ble hun stille.

Ble kalt «neger»

Hennes nominasjon falt ikke i smak hos alle, noe hun selv også har registrert.

– Det har vært en del kritikk. Ei nettside fikk med seg at jeg ble nominert og omtalte det. Der var kommentarfeltet skikkelig negativt. ”En neger kan ikke bli Årets Bodøværing”, sto det blant annet. Sånt treffer meg litt. Dette er en veldig personlig pris, siden det er min by. Da er det ekstra godt at jeg faktisk vinner hele greia, sier Ali.

Ansvarlig redaktør i Bodø Nu og juryleder i Årets Bodøværing, Markus André Jensen, roser kåringen av Sumaya.

– Sumaya er en utrolig viktig stemme for veldig mange unge kvinner, som tidligere har slitt med å finne forbilder som taler deres sak. Hun har gått i bresjen for en utvikling der unge, muslimske kvinner i større og større grad tør å delta i samfunnsdebatten. Og hun er en utmerket representant for Bodø, slår han fast.

Men de er ikke ferdig med årets kåringer i Nordland: Sumaya Jirde Ali er også nominert til prisen «Årets Nordlending», en kåring i regi av Avisa Nordland og NRK Nordland.

Så da er det bare å krysse fingrene.

 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok fra Document Forlag her!