Nytt

Sumaya Jirde Ali trekker seg fra 8. mars-markeringen i Bergen. Som årsak oppgir hun hets og trusler hun har fått den siste uken.

Etter planen skulle den somalisk-norske 20-åringen være en av tre hovedappellanter under markeringen av kvinnedagen på Torgallmenningen, skriver Bergens Tidende.

Torsdag meldte 8. mars-initiativet i Bergen på Facebook-siden sin at Ali har trukket seg.

– Hets og trusler gjør at hun må passe ekstra på både den psykiske og fysiske helsen og blir hjemme. Det har vi selvsagt stor forståelse for. Hun er under et voldsomt press, og all hetsen mot henne er også en trussel mot demokratiet, skriver de.

Leder for 8. mars-initiativet, Charlotte Myrbråten, sier til avisen at hun hadde en vond følelse i magen om at dette kunne komme til å skje.

Etter at nettstedet Resett denne uken publiserte kritiske artikler om Sumaya Jirde Ali, skal det ha kommet reaksjoner. Ali er blitt kalt «hettemåke», «akbar-kjerring» og «trygdepudding» i kommentarfelt, skriver NRK.

Ali kom med uttalelser som «Fuck politiet» på Twitter, og hun sa «Fuck Sylvi Listhaug» da hun ble kåret til «årets stemme». Hun har senere beklaget ordbruken.

Ansvarlig redaktør i Resett, Helge Lurås, forsvarte publiseringen av artiklene i Dagsnytt Atten på NRK onsdag.

– Hun er en ung kvinne, hun er muslim med hijab, og hun er mørk i huden. Det gjør henne vanskelig å angripe for alle som vil kritisere henne for det hun sier og mener. Det er grunnen til at vi har valgt å skrive om dette, sa Lurås.

Etter publiseringen har Sumaya Jirde Ali klaget Resett inn for PFU for det hun mener er brudd på fem punkter i Vær varsom-plakaten.