Gode borgere tror fortsatt på likeverdighet og rettferdighet i offentligheten. De endevender historier som den om Sumaya Jirde Ali i jakten på sannheten om hva som virkelig skjedde. De vil ha en balanse i forhold til det klamme forsvaret av henne.

Men den får de ikke. Noe er ugjenkallelig forandret. Sterke krefter vil helgenforklare Sumaya. Atle Antonsen gikk fra krenker til å bli den som ofret seg.

Julie Dahle har gjort en oppsummering av alle priser Jirde Ali har fått. Det har nærmest noe religiøst ved seg. Hun er Norges nye skytshelgen.

  • Zola-prisen 2018
  • Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris 2018
  • Amalie Skram-prisen 2021

I begrunnelsene for alle disse prisene til en ung jente på 21 år overgår utdelerne hverandre i skamros. Jirde Ali har også skrevet diktsamling. Hun ble utnevnt til Årets bodøværing i 2018. Hun blir nærmest genierklært. Hva er det ikke denne unge jenta kan klare senere i livet med en slik start?

I 2017 ga hun ut diktsamlingen Kvinner som hater menn. Samme år ble hun kåret av lokalavisen Bodø Nu til «Årets Bodøværing». Avisens ansvarlige redaktør, som også var juryleder, begrunnet kåringen som følger:

«– Sumaya er en utrolig viktig stemme for veldig mange unge kvinner, som tidligere har slitt med å finne forbilder som taler deres sak. Hun har gått i bresjen for en utvikling der unge, muslimske kvinner i større og større grad tør å delta i samfunnsdebatten. Og hun er en utmerket representant for Bodø.»

I januar 2018 ble hun tildelt Zola-prisen. Juryformann Karl Eldar Evang viste til at Sumaya Jirde Ali hadde utpekt likeverd for alle samfunnsborgere til en av sine hjertesaker, og berømmet henne for ikke å ville gi andre mennesker definisjonsmakten over henne selv. I februar 2018 kåret gratisavisen NATT&DAG henne til «Årets stemme». Da avisen kunngjorde hvem den kåret til Årets stemme 2017, skrev den blant annet:

«Der enkelte i norsk offentlighet mest av alt frykter politisk korrekthet, lever Jirde Ali med voldsalarm, drapstrusler og en strøm av rasistisk hets. Da hun i sommer ba Listhaug ta avstand fra hetsen hun mottok i Listhaug-fansider på Facebook, skrev sosiolog og forfatter Halvor Fosli at hun som innvandrer ikke burde «kritisere de innfødte hardt og nådeløst» og at hun som ungdom burde «gå på forelesninger, ikke forelese selv». Det er åpenbart motsatt. I mange av vår tids viktigste debatter – for eksempel om flerkultur, identitet og religion – gjør Jirde Alis bakgrunn, personlighet og evner henne spesielt egnet til å forelese.»

De gode menneskene lever av rasistisk hets. Det andre overser, gasser de seg i. Ikke så rart at Jirde Ali utnytter dette til drivstoff for berømmelse.

Den som har fulgt henne, ante nok at det ikke var hele sannheten som kom frem i hennes Facebook-innlegg. Atle Antonsen kan godt være vemmelig i fylla, og det kan også Jirde Ali være i edru tilstand. Man tilrådes å styre unna begge for å slippe ubehageligheter.

Atle Antonsen måtte tape et oppgjør med Jirde Ali. Hun har en hær av riddere som står klar til å forsvare henne.

Atle Antonsen la seg frivillig på hjul og steile, og ble strukket og partert.

Men han kommer likevel til å bli forfulgt av Blikket i år fremover.

Selvsagt gjør han det. For det koster å bli forfulgt av mobben, som Dahle ganske riktig påpeker:

Som vi en rekke ganger tidligere har påpekt, koster det å rippe opp i alt presset og alle løgnene. Og hvis noen tror at det ikke gjør noe med en å bli framstilt som grusomme mennesker, som rasister og hatefulle, så tro om igjen. Men alt er snudd på hodet: det er blitt rasistisk og hatefullt å ikke tro på historier fra minoriteter. Svarer du tilbake på løgnene, framstilles du som den «overlegne hvite mann» som (igjen) tråkker på den stakkars minoriteten. Og nå har de lært – det får ikke konsekvenser. De kan bare fortsette. Det er totalt risikofritt, faktisk kanskje tvert om: det kan løfte dem opp på stjernehimmelen. Vi belyste det sist i saken om den hjerteskjærende historien fra nestlederen i Salam Norge, som angivelig ble skutt utenfor London-pub etter terroren i juni, men som senere ble siktet for falsk forklaring fordi historien var oppspinn.

Parallelle løp

Men likevel tar hun feil. For jeg mener at det har skjedd en parallell utvikling der en del av opinionen har dradd fra Jirde Ali og hennes kohorter.

Disse menneskene har gjennomskuet Jirde Ali for lenge siden. Hun må behandles som skjørt glass.

Ny maktfaktor

Det har oppstått en ny måte å skrive og snakke på som tar hensyn til at vi har fått en ny maktfaktor i landet: muslimene og deres allierte. De vil gjerne dominere og beherske ordskiftet. Men deres hensikter er litt for tydelige.

Det er et betydelig segment som har gjennomskuet dem og forstått hvor det bærer hen hvis man jatter med.

Men det lar seg ikke oppheve ved argumenter. Det har rykket frem i formasjon i mange år.

Vi kan snakke om det som en stor vekkelse som har gått over landet. En bestemt type mennesker har blitt følgere, og noen har konvertert i den forstand at de føler de tilhører en ny tid.

Denne følelsen er et klart tegn på at vi har å gjøre med en totalitær bevegelse. Det er i skyggen av den at Jirde Ali beveger seg.

Folk har lært å tilpasse seg den nye tro. De er klar over at det er en ny tro, og det skaper stor dissonans og uro i «dypet».

Siden denne troen og alliansen kan skade deg, har ikke-troende lært å passe seg. Ellers kan man komme til skade.

På vakt

Den finnes ikke bare i mediespaltene, men også i arbeidsliv og skole. Man må lære seg å vurdere en situasjon på et øyeblikk: Hva er «greia»? Hvem er det vi står overfor her? Hva er agendaen? Hva er kontekst?

Dette er noe særlig unge holder på med hele tiden. Som Einar Øverenget skriver i sin nye bok: Unge mennesker vet utmerket godt hva de skal si, men også hva de ikke skal si. Det var et fascinerende utsagn. Vi lever allerede i et slags Stasi-land der unge har parallelle bevisstheter.

Hvordan er kommunikasjonen med de som skal beskytte de unge? Vi vet at lærere stort sett er de verste til å innpode dem den rette lære. Men hva med foreldrene? Hvordan er kommunikasjonen med politisk korrekte foreldre og avkommet som er intelligente nok til å dobbelttenke? Kanskje ungdommene ikke en gang selv er klar over at de opererer med en utvendig ortodoksi og et indre rom der de vet hva som er hva?

Dette er situasjonen vi kjenner igjen fra det gamle Stasi-land. Nå er det virkeligheten i det nye sosialdemokratiske Europa.

Det ukuelige mennesket

Det gjør meg optimistisk at mennesket har en evne til å gjennomskue ideologien og programmeringen. Jeg tror det har med bombarderingen av informasjon å gjøre. De smarte lærer å dekode bullshiten de fôres med, og de forakter de voksne.

Men de trenger stemmer som har vært der før. De trenger, for å si det med Dennis Prager, visdom.

Kommunismen brøt sammen fordi menneskets indre stemme og sannhetstrang viste seg sterkere enn den dialektiske materialismen. Noe i internettalderen gjennomlyser løgnene. De produseres i rasende tempo, men lyset er raskere.

Det er som evangelisten Johannes får rett.

I begynnelsen var Ordet, og Ordet var hos Gud.

Den som vedkjenner seg Ordet, vil gjennomskue løgnene og leve i sannhet.

Så langt inn i Den mørke skogen har vi kommet at Vaclav Havels ord passer:

For å overleve må vi forsøke å leve i Sannhet.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.