6 av 10 innvandrere fra Asia og Afrika stemmer Ap, opplyste SSB ifjor, og la til: Blant innvandrere som tilhører islamske trossamfunn er partiet enda mer populært. 80 prosent stemte på Arbeiderpartiet.

De sentrale politikerne i Arbeiderpartiet bor ikke lenger i de delene av Oslo som velgerne bor. Det er kun det hederlige unntaket Jan Bøhler som klorer seg fast innerst i Ellingsrudåsen.

Raymond Johansen har valgt å legge valgkampinnspurten til Oslos moskéer. Enkelte av velgerne der ser ut til å ha sine egne idéer om frie og demokratiske valg:

– Ja jeg stemmer Ap og får hele familien min til å stemme Ap. Det kommer jeg til å fortsette med.

Det sier Sehrat Akdeniz. Han sitter i drosjen sin og venter på tur.

«Alle stemmer slik som jeg bestemmer.» Det er en effektiv måte å gjøre det på og metoden er velkjent fra britiske valg hvor mange muslimer stemmer på det partiet de får beskjed om fra imamen.

Innvandrerstemmene blir stadig viktigere i valgene og vi har allerede sett at de har tippet valget i sosialistenes favør som f.eks da Hollande fikk 1,7 millioner muslimske stemmer (ut av 2 millioner) i 2012.

Dette stortingsvalget er første gangen at innvandrergruppen er større enn gruppen av førstegangsvelgere. Vel 259.000 personer med innvandrerbakgrunn har stemmerett ved årets valg, omkring 10.000 flere enn førstegangsvelgerne.

Særlig i Oslo vil innvandrerstemmene bestemme det politiske kartet i årene fremover. Frp vil, akkurat som Ukip i London, slite med å finne velgere fremover, da mange av Frp-velgerne allerede har flyttet fra Oslo. Oslo var en gang Fremskrittspartiet beste valgkrets.

Det var i Groruddalen, der flest ikke-vestlige innvandrere bor, partiet først fikk et godt fotfeste. I 1995 – som er blitt karakterisert som et innvandrervalg – hadde partiet rekordstor oppslutning, med 27 prosent av stemmene. I 2015 hadde oppslutningen sunket til 8 prosent.

Foreløpig har innvandrere lavere valgdeltagelse enn nordmenn. Men det kan endre seg og Raymond Johansen gjør det han kan for å få dem til å øke deltagelsen.

Raymond Johansen understreker at han er i moskeer også utenom valg og at det denne dagen ikke er hans oppgave å propagandere for Ap, men for å få folk til å bruke stemmeretten.

Ha ha ha! Yadda, Raymond.

Dette bildet fra valgboden til Ap på Karl Johan høstet kritikk. Det ble tatt i forbindelse med et besøk fra en gruppe fra voksenopplæringen. De besøkte alle de politiske stands langs Karl Johansgate denne dagen. Men bildet illustrerer allikevel at innvandrere fra Afrika og Asia foretrekker Arbeiderpartiet. Hijabene forteller oss at de er muslimer og 80% av dem stemmer Arbeiderpartiet.

Christian Tybring-Gjedde, som er 2. kandidat for Frp, i Oslo la bildet ut på Facebook med en kort kommentar:

Fredrik Mellem fra Arbeiderpartiet, likte ikke denne fremstillingen, selv om den var korrekt.

Han uttalte til Filter Nyheter:

– Tybring-Gjedde er en motbydelig politiker som vet godt hvilke strenger han spiller på. Han har selvfølgelig lagt ut dette for å tilfredsstille alle nettrollene i fanklubben hans og fordommene deres, sier Mellem til Filter Nyheter.

– Hvilke fordommer er det?

– Dette er miljøer der folk forfekter at Ap «importerer velgere», at vi skal innføre sharia og slike ting. Tybring-Gjedde trenger ikke skrive noe grovt selv, han bare overlater det til følgerne sine og vet akkurat hva som kommer.

Men som tidligere nevnt: 80% av muslimer i Norge stemmer på Arbeiderpartiet, ifølge SSB.

Vi kan altså vite det, men ikke illustrere det. For det er det bare «motbydelige» politikere som gjør, mener Mellem fra Arbeiderpartiet.

Aftenposten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂