Partileder Jonas Gahr Støre (Ap) kan bli statsminister ved hjelp av stemmer fra innvandrere. Foto: Torstein Bøe / NTB.

Muslimske innvandrervelgere kan bli avgjørende i valget, og partiene jakter intenst på dem. For Ap er disse velgerne blitt en del av partiets «grunnfjell».

Det er 321.200 velgere med innvandrerbakgrunn som vil kunne stemme ved høstens stortingsvalg. Det utgjør ca. 8 prosent av samlet antall stemmeberettigede i landet. Den siden som vinner innvandrerne, vinner ganske enkelt valget.

Nettavisen har omtalt saken og beretter at dette er en tendens som hele tiden forsterkes:

Bare siden forrige stortingsvalg har det kommet nær 50.000 potensielle velgere med innvandrerbakgrunn. For å sette tallene i en sammenheng, så lå sperregrensen ved siste valg på rundt 120.000 stemmer, skriver avisen.

Et betydelig antall av innvandrervelgerne er muslimer, og derfor tilpasses nå mye av partienes retorikk nettopp en slik målgruppe.

Nettavisen trekker spesielt frem hvor viktige disse velgerne er for rødgrønn side, og spesielt for Arbeiderpartiet:

Innvandrere fra islamske land har en klar tendens til å stemme rødgrønt, og særlig på Arbeiderpartiet. Ifølge SSBs rapport om innvandrerstemmer i 2017 stemte 85 prosent av dem enten Arbeiderpartiet, SV eller Rødt.

I forhold til Ap stiller Sp svakt i kampen om innvandrerstemmer på rødgrønn side, noe som påvirker statsministerduellen:

Mens politikerne drar landet rundt for å sanke stemmer, så er det en gruppe hvor Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre fullstendig overkjører den rødgrønne rivalen Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum.

Dersom mønsteret fra 2017 gjentar seg, vil Jonas Gahr Støre slå knockout på Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum i kampen om muslimske velgere, skriver Nettavisen i sin analyse.

I muslimske miljøer er man klar over den makten man her sitter på, og enkelte religiøse muslimske ledere mener KrF er et enda bedre parti enn Ap for muslimer:

Nå kaster religiøse ledere seg inn i kampen og forsøker å påvirke muslimske velgere til å stemme Kristelig Folkeparti.

Nettsiden muslimerstemmer.no råder folk til å stemme på partier som beskytter religionsfrihet og tar avstand fra islamofobiske lover, og hevder at muslimer er mer like KrF.

Samtidig må partiene ha en annen gruppe innvandrere i tankene, det handler ikke kun om muslimer:

Innvandrere fra tidligere østeuropeiske land som Polen tenderer til å være katolikker og stemme borgerlig, skriver Nettavisen.

Åpenbare saker der partiene tilpasser sin politikk for å vinne innvandrerstemmer, er integrering, familiegjenforening, regler om statsborgerskap, tiltak mot rasisme og såkalt islamofobi, og ikke minst rettigheter knyttet til å motta ulike typer sosiale ytelser.

I de ulike partienes programmer og deres generelle retorikk kan det dermed avleses hvor sterkt det satses på å vinne innvandrestemmene.

At partier på venstresiden ivrer sterkt for økt innvandring, kan også ha sammenheng med at de vet at dette i praksis handler om å rekruttere egne fremtidige velgere.

For de rødgrønne og tradisjonelt svært «innvandringsvennlige» partiene er det imidlertid ikke helt uproblematisk å tilpasse seg disse gruppenes ønsker og preferanser. Her kan det være lett å trå feil for politikere på frierferd hos innvandrerne:

En sak som kan være helt avgjørende, er venstresidens kamp for å gi kvinner rett til selvbestemt abort til enten 18. eller 22. svangerskapsuke. Det er en finger i øyet på både muslimske og katolske velgere, skriver Nettavisen.

Vårt Lands debattjournalist Bibi Fatima Musavi skriver at SV skaper hodebry for sine muslimske velgere gjennom sitt radikale abortvedtak. For muslimer er abort som regel forbudt eller haram.

Det er også kjent at den omstridte kontantstøtten har sterk oppslutning blant innvandrere. Denne ordningen har de rødgrønne lenge vært kritiske til, noe som er et dilemma for partiene. Rødgrønn bilpolitikk på Oslos østkant er heller ingen vinnersak i innvandrermiljøer.

Det er med andre ord ingen automatikk i at innvandrere, muslimske eller andre, skal stemme rødgrønt. Andre partier har også en del å hente her, selv om man får stemmer fra helt ulike grupper av innvandrere:

SSB-undersøkelsen viser at innvandrere fra østeuropeiske land stemmer borgerlig, og spesielt på Fremskrittspartiet (som fikk 27 prosent av stemmene fra denne gruppen), påpeker Nettavisen.

Nettavisen oppsummerer likevel at Arbeiderpartiet ligger an til å bli «vinneren» i denne velgerjakten:

Trolig vil hovedvekten av de 183.000 medlemmene i muslimske trossamfunn gi sin stemme til Arbeiderpartiet.

Ved hvert valg øker valgdeltakelsen til innvandrerbefolkningen (ligger på rundt 55 prosent). Litt rask hoderegning tyder på at dette tilsvarer rundt 60.000 Arbeiderparti-stemmer, eller fem ganger flere enn partiet får i Finnmark.

Derfor er det høyst sannsynlig at Jonas Gahr Støre blir statsminister med innvandrerstemmer generelt i ryggen, og spesielt de muslimske velgerne, avslutter Nettavisen.

 

Årets viktigste bok er her, forhåndsbestill i dag:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.