Innenriks

Ved siste kommunevalg ble det kumulert inn så mange innvandrerkandidater at de fikk flertall i Aps bystyregruppe. 11 av 20 representanter var innvandrere.

Det vakte reaksjoner.

Denne gang har Oslo Ap valgt å skyve innvandrerkandidatene langt ned på lista. Kun én er på sikker plass. Nå er det innvandrerne som reagerer. I stedet velger partit å kjøre frem kjendiser som Geir Lippestad.

Denne «behandlingen» kan komme til å gi et backlash. Hvis Ap skal vinne Oslo er de helt avhengige av innvandrerstemmer.

Bystyrerepresentant Elvis Chi Nwosu, som står på 39. plass på høstens liste, sier mange er skuffet og overrasket.

– Vi som sitter i bystyret nå har levert mye god politikk, på flere områder. At det ikke er representativt på de sikre plassene, med bare én av ti med minoritetsbakgrunn i en flerkulturell by som Oslo, er et dårlig signal, sier han.

Arbeiderpartiet er det foretrukne valget for innvandrere som ønsker å delta i politisk arbeid. De har forventninger til deltakelse. De regner med å bli verdsatt. Er ikke alle stemmer like mye verdt? Mange innvandrere kan mobilisere mange stemmer gjennom sine nettverk. De forstår ikke kritikken som går på at for mange ble kumulert inn ved siste kommunevalg. Er deres representanter dårligere enn «hvite»?

Espen Barth Eide klaget i Aftenposten på at flere av innvandrerne stilte for dårlig forberedt til bystyremøter. De leste ikke sakspapirene.

Men selv de som har gjørt karriere, som somalisk talsmann Bashe Musse, synes pendelen har svingt for langt tilbake.

– Jeg skjønner at majoritetsbefolkningen skal utgjøre flertallet av de sikre plassene, men det burde vært mer enn én med innvandrerbakgrunn på sikker plass. Det er viktig og sentralt. Samtidig vil jeg påpeke at disse kjendisene har gjort mye bra for bye og er gode partimedlemmer, sier han.

Forestillingen om «majoritetsbefolkning» og fordeling av sikre plasser kan være et signal om at innvandrerne vil kreve flere plasser i fremtiden. Hvordan vil Ap håndtere slike forventninger? Man skal ikke se bort fra at det vil dukket opp et parti for innvandrere, dvs. som vil representere den muslimske befolkningen. Det vil kunne bety et stort tap for Ap.

Khalid Mahmood er en gammel traver. Han har oppnådd mange kumuleringer. Nå står han på 43. plass. Også han markerer misnøye.

– Jeg skulle likt å se flere med innvandrerbakgrunn på sikker plass. Dersom det var bevisst og systematisk å jobbe for at det ikke skulle bli for mange med innvandrerbakgrunn, så ville det være galt, men det vil jeg ikke spekulere i, sier Mahmood.

Alsabeehg__20Abdullah_20-_20A_20MTMyNDQ2MDA4NjM1ODU3NzcwNg_jpg_20_130x180__400x400

Behandlingen av Abdullah Alsabeehg (25) (bildet) setter spørsmålstegn ved Oslo Aps politikk overfor innvandrere. Alsabeegh er leder for Aps fraksjon i samferdselskomiteen. Han regnes som et politisk talent.

VG er kjent med at Abdullah Alsabeegh var den mannlige kandidaten som fikk nest flest stemmer i første runde fra lokallagene i Oslo, bare slått av Raymond Johansen.

At en politiker som fikk nest flest stemmer i lokalvalgenes avstemning, ikke ble satt på fast plass, er oppsiktsvekkende. Alsabeegh står nå på 13. plass. Han vil ikke kommentere nominasjonen.

Ap og venstresidens problem er forventningene de har skapt blant innvandrere, og muslimer spesielt, om at de er deres parti. Innvandrerne, les: muslimene er nå mange nok til å bestemme valgresultatet. Det vekker reaksjoner fra den gamle garde, som er hvite nordmenn, som føler seg tilsidesatt. De følte at innvandrere, les: muslimer, kuppet siste valg, og gjenoppretter balansen foran høstens valg. Det er ikke sikkert at Oslos muslimer er enig i en slik definisjon av rettferdig fordeling.

Toppkandidat Raymond Johansens parerer kritikken på en måte som kan oppleves nedlatende. Han svar er ikke noe svar.

 

– Dersom noen er skuffet, så er det et sunnhetstegn, som viser at mange vil kjempe hardt for å representere dette partiet og hjelpe oss med å gjenvinne Oslo, sier Raymond Johansen til VG.

 

 

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/arbeiderpartiet/raymonds-kjendiser-skaper-innvandrer-sinne-i-oslo-ap/a/23437087/

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/arbeiderpartiet/raymonds-svar-paa-innvandrer-sinne-sunnhetstegn-at-noen-er-skuffet/a/23437122/