Oslo er et laboratorium. Partiene som klarer å mobilisere innvandrerbefolkningen, vinner valget i byen. Årsaken: 1 av 3 stemmeberettigede i Oslo har innvandrerbakgrunn. Det er nærmere 165.000 stemmer. Og antallet er voksende, skrev VGs kommentator Shazia Majid nylig.

Islam Net ber muslimer stemme Rødt eller Sentrum. VGs pakistanske kommentator sier innvandrerne vil avgjøre valget i Oslo. Mens kurs og brosjyrer på arabisk, urdu og somali landet rundt skal få flest mulig fremmedkulturelle som ikke kan norsk til å stemme. På sine egne?

1 av 3 stemmeberettigede i Oslo er innvandrer

Da er det kanskje tid for å parkere påpekninger om befolkningsbytte som om det er en konspirasjonsteori, hvis innvandrerne nå er så mange at de avgjør valg i Norge?

Problemet har vært å få dem til stemmeurnene.

Det er ikke hvilke som helst innvandrere det særlig er snakk om. All verdens partitopper flyr ikke rundt i de katolske kirkene for å verve stemmer fra polakker og vietnamesere, eller til Den norske kirke for å hanke inn protestantiske norske kirkegjengere. Nei, de drar til moskeer, og har gjort det i årevis. Og ikke bare Jonas og Raymond og andre i Arbeiderpartiet. Erna har også vært ivrig på moskebesøk, som om somaliere og pakistanere er viktigere å innynde seg for enn vanlige nordmenn.

Befolkningsbyttet må ha kommet langt når selv en muslim ansatt i Norges største avis ikke engang trenger late som om hun bryr seg om det norske samfunnet, og ikke først og fremst sine egne. Som da samme Shazia Majid nylig refset Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg fordi han ikke tok muslimenes side tydelig nok. «For hva slags muslim er du egentlig om du ikke er for et forbud mot koranbrenning?» skrev Majid, og gjorde det klart at muslimer krever blasfemilov gjeninnført, på islams vegne. Og da bør støtten fra norske politikere være klar og tydelig.

Norges fremtid er mangfold, mener tyrker

Flere av partiene som ennå ikke er representert på Stortinget, men som stiller lister landet rundt, har klaget på både muligheten til å få delta i valgdiskusjoner og til å få innlegg på trykk i den tradisjonelle pressen. Adresseavisen er et av de mediene som blant annet Norgesdemokratene beklager seg over, men selvsamme avis lar gjerne en tyrker som kun har befunnet seg fem år i Norge få ordet. Muhammed Hasan Sen bruker begrepet mangfold hele ti ganger i innlegget, og mener det er fremtiden for Norge:

 

Hasan Şen, det vil si Muhammed Hasan Sen fra Tyrkia, kjøres av Adresseavisen frem som en stemme å lytte til. Skjermdump fra Facebook.

Hasan Sen er veldig fornøyd med at kommuner og partier jobber hardt for å øke valgdeltakelsen blant innvandrere, og for at de publiserer informasjon på flere språk, slik at de som ikke kan norsk, kan få stemme:

– Nesten alle politiske partier åpner sine dører for innvandrere som engasjerer seg i politikk. Politikere med innvandrerbakgrunn jobber også hardt for sine partier i valgkampen. De snakker stadig om viktigheten av mangfold og inkludering. De peker på hvor inkluderende deres partier er og hvilke planer de har for å bli mer inkluderende. De besøker innvandrerorganisasjoner og voksenopplæringssentre for å vise sitt engasjement. Etter å ha hørt altfor mye om mangfold fra politikere med innvandrerbakgrunn føler jeg at de politiske partiene har funnet en kort formel for mangfold: politikere med innvandrerbakgrunn for velgere med innvandrerbakgrunn, skriver Sen.

Kurs om valget på arabisk ble arrangert av muslinske organisasjoner for mangfold, sponset av stat, kommune og fylke. Ved Dialogsenteret, som har samme adresse som Mangfoldshuset Trøndelag. Mangfoldshusene drives av den tyrkiske Fetullah Gülen-bevegelsen.

Deretter skriver han at han er skeptisk til populisme:

– Vi har alle sett hvordan populistiske tilnærminger til politikk kan påvirke samfunnet negativt og uopprettelig. Populisme er en av de største utfordringene demokratiske verdier står overfor. Vi som medborgere har ansvar for å spre fred i vårt samfunn, og derfor må vi være oppmerksom på populisme. Mangfold og inkludering er fremtiden for alle moderne samfunn, inkludert Norge, fastslår Sen på nordmenns vegne.

Muslimen fra Tyrkia kommer altså med fred til Norge, men det var vel et ganske fredelig samfunn før den fremmedkulturelle innvandringen begynte? En skulle tro nordmenn flest heller anser islamisering og økende fremmedkultur i Norge som negativ og uopprettelig skade. Hvis de får tenkt seg om, og får lov til å si hva de mener. Ellers mistenker vi at Sen med «populisme» mener islamkritikk, for ifølge leksikon er populisme neppe noe å anklage meningsmotstandere for: Populisme er betegnelsen på en ideologi, strategi eller kommunikasjonsform som appellerer til «folket», som motsetning til «eliten».

Karim Tahir, kurder fra Irak, stiller til valg for Arbeiderpartiet og har drevet kampanjer på arabisk for å få muslimske innvandrere til å stemme. Skjermdump fra Facebook.

Arbeiderpartiet på arabisk

En av dem som tyrkeren sikkert er veldig fornøyd med valginnsatsen til, er Karim Tahir. Han er kurder fra Irak, stilte til valg for Arbeiderpartiet i Trondheim og har drevet kampanjer på arabisk for å få muslimske innvandrere til å stemme, for innflytelse og endring av Norge.

Karim Tahir fra Irak elsker også Syria, men stilte til valg i Trondheim. Han henvender seg til sine egne, som så mange innvandrerpolitikere i årets valg, og takker dem som bidrar i kampanjen for mer islamsk mangfold, som syreren Adnan Bazaa, en imam som blant annet holder taler om at muslimske migranter må holde ut og stå på, for de har en jobb å gjøre som vil bli belønnet, i hvert fall i det hinsidige. Bazaa har kontakt med flere moskeer rundt Trondheim, han jobber ved en skole, og har stilt opp for de ekstreme islamistene i Norsk Dawah.

Tahir har som så mange andre politikere, både med norsk og islamsk bakgrunn, drevet valgkamp ved moskeene, og han delte ut reklame for Arbeiderpartiet etter islamfeiringen i Leangenhallen i april. I likhet med flere andre innvandrerpolitikere.

Fra Sudan til Venstre i Midtre Gauldal

Mer eller mindre alle partiene på Stortinget synes å satse på islamsk og fremmedkulturelt mangfold. Så også mindre partier på små steder. Som Venstre i Midtre Gauldal utenfor Trondheim. Mohammed Eltaher Haggar Badawi er 2. kandidat for Venstre i kommunen. Han kom til Norge for bare ni år siden, og har alt rukket å bli leder av flyktningtjenesten i Nav, og altså nesten partitopp for Venstre, noe som må være godt gjort for en muslim fra Sudan. Hans hovedinteresse ifølge valgmaterialet er mangfold, inkludering og integrering. Han er ellers meget opptatt av forholdene i hjemlandet.

Mohammed Eltaher Haggar Badawi (36) fra Sudan kom til Norge i 2014, ble bosatt i Midtre Gauldal i 2015 og er allerede leder av flyktningtjenesten på Nav i kommunen, og han er 2. kandidat for Venstre i Midtre Gauldal. Skjermdump fra Facebook.

 

Trondheim og Trøndelag er selvsagt mye mer fargerikt enn som så, men det er sannelig også mange andre steder, og ikke minst Oslo, der én av tre stemmeberettigede nå har innvandrerbakgrunn. Og antallet er voksende, noe som ikke minst signaliseres ved at over 50 prosent av skolene i Oslo nå har innvandringsflertall. Men befolkningsutskiftning er det ikke lov å snakke om.

Får stemmerett etter kun tre år

Om lag 681.000 av personene med innvandrerbakgrunn hadde stemmerett ved kommunestyre- og fylkestingsvalget i Norge i 2019, ifølge SSB.

Kampanjer for å få fremmedkulturelle innvandrere til å stemme har pågått mange steder rundt om i Norge, også i Oslo, selvsagt.

Utenlandske statsborgere får stemmerett i lokalvalg nesten med en gang de slår seg ned i Norge, det vil si etter kun tre år. Den reglen ble innført i 1983. Ved lokalvalget i 2019 var det 388.000 utenlandske statsborgere med. Den største gruppen utenlandske statsborgere med stemmerett i lokalvalget i 2019 var fra Polen, men de synes ikke være så opptatt av å endre Norge ved valg – ikke merkbart, i hvert fall.

Ser vi på personer med innvandrerbakgrunn som har norsk statsborgerskap, er det ni land som har flere enn 10.000 stemmeberettigede. Pakistan er størst med nær 26.000, Irak og Somalia følger så med nær 20.000, ifølge SSB. Og disse gruppene er langt mer aktive, og synes å bli heiet frem av partiene. Det er også populært å mobilisere velgere fra moskeene, viser en reportasje i Morgenbladet:

Populært å verve i moskeer

«Mellom første og andre fredagsbønn er fortauet fylt opp av troende utenfor moskeen Islamic Cultural Centre på Grønland i Oslo. Det er mildt regn i luften, men det hindrer ikke to representanter fra Arbeiderpartiet i å stå foran den bronsekledte inngangen og dele ut løpesedler på urdu og somali. Også byrådsleder Raymond Johansen og bystyrerepresentant Farukh Qureshi har tatt turen for å tale for den mannlige forsamlingen denne fredagen. En uke tidligere var Høyres kandidat der i samme ærend. Bønnesalen er så tettpakket at noen må stå i gangen og høre gjennom døråpningen.

– Vår plattform er alltid åpen for alle som ønsker å komme og snakke til oss, innleder ordstyreren, som oppfordrer alle som har funnet seg en plass på det blå teppegulvet, til å bruke stemmeretten.
– Det er kjempeviktig at vi stemmer på dem som jobber for våre interesser.

Så er det Raymonds tur. «Jumu’ah Mubarak», hilser byrådslederen.»

Også Islam Net har vært en aktiv pådriver før kommunevalget, og arrangerte sist helg valgkonferanse i lokalene de kjøpte for 63 millioner kroner etter en rundreise og antatt tiggerferd i Midtøsten. Det vil si i tidligere Oslo Skytesenter, som nå skal bli moské og rekrutteringssenter.

Øyvind Håbrekke (t.h.), politiker for KrF i Oslo, deltok på valgseminar arrangert av Islam Net. F.v. Fahad Qureshi, leder av Islam Net, Shoaib Sultan, tidligere talsmann for Islamsk Råd Norge og Antirasistik Senter, nå politiker for MDG, representant fra Islam Net, Zaeem Shaukat, pakistaner fra Partiet Sentrum, som oppfordrer til å stemme frem islam i Norge, Sareedo Ali fra Rødt, og Håbrekke, som håper å få muslimer til å stemme på det tidligere kristne folkepartiet. Skjermdump fra Facebook.

Islam Net er involvert i Muslimer Stemmer, en organisasjon som tydeligvis har til hensikt å få muslimer til på stemme fram islam og islamisering av Norge. Det gjelder tydeligvis mange andre aktivister fra den islamske verden som nå har posisjoner i Norge, men Islam Net har et helt åpenlyst budskap. Og de som måtte være i tvil om hvorvidt det er ok for muslimer å stemme i valg, så var også det budskapet klart. De som gjør det for å fremme «det gode», har selvsagt lov til det, mente et par av talerne som er gjengitt på Muslimer Stemmer. Islam Net anbefaler å stemme på Partiet Sentrum, siden de legger mest til rette for islamisering, men også Øyvind Håbrekke, KrFs listetopp i Oslo, tror det er muslimer å verve til eget parti, og deltok på valgmøtet hos Islam Net.

Hvis noen skulle være i tvil om hva «det gode» er, så er det å spre islam.
Mon tro hvor mange representanter med det hovedformålet som nå er valgt inn i norske kommunestyrer og fylkesstyrer?

Fargerike statsborgere

Det er stortingsvalg om to år. Da kan kun norske statsborgere stemme. Eller som representant i Islam Net sa i sin tale i valgseminaret: «Norske statsborgere som har tilbrakt hele sitt liv i andre land, kan dessverre ikke stemme.» Det er 29.670 pakistanere som er norske statsborgere, 28.190 somaliere, 23.090 irakere, 18.230 vietnamesere, 17.650 eritreere, 17.560 iranere, 16.920 thaier, 15.570 russere (sikkert inkludert de fra Kaukasus etc) 14.700 tyrkere, 14.590 bosniere, 14.200 afghanere, 12.460 briter, 12.330 syrere, 12.120 fra Stri Lanka, 11.320 kosovoalbanere, 11.090 rumenere, 10.750 indere, pluss 80.300 polakker, 34.620 svensker, 29.710 litauere, 21.160 tyskere, 19.150 dansker og 17.880 filippinere. Pluss titusenvis som ikke har rukket å bli statsborgere riktig ennå. Pluss all verdens mindre grupper, som kongolesere.

Vi har forsøkt å stille Ap-representant Karim Tahir i Trondheim noen spørsmål vedrørende valget, via sms og Messenger, siden kontaktinfo ikke var å oppdrive. Det var 6. september. Vi har ikke fått svar. Her er spørsmålene:
Hei, har forsøkt å finner en epostadresse til deg, men fant ikke, så da prøver jeg her. Er en frilans journalist som vurderer å skrive om innvandrere og valget, og har sett at du er meget aktiv i den forbindelse. Kan gjøre det kort.
Du skriver om «et skritt nærmere en bedre fremtid.» Og «Sammen kan vi skape endring!»
Jeg lurer på hva du tenker på med bedre fremtid, og hva slags endring du ønsker skal skje?
Er det bedre fremtid for
innvandrere generelt i Norge, og muslimer spesielt? Siden jeg ser at du spesielt henvender deg til slike grupper.
Du er vel fra Irak. Når kom du til Norge? Og synes du det er naturlig at alle de som har fått asyl i Norge skal få statsborgerskap (om de ikke har) og stemmerett? Ser frem til svar så fort som mulig. Helst i kveld. Det trenger ikke være langt. Hilsen Bente Haarstad, medlem Norsk Journalistlag Frilans.

Og et oppsummerende spørsmål, dagen etterpå: Ønsker du at Norge med tiden skal bli et islamsk land?

Det er jo sånn at en kan begynne å lure når enkelte på valg så åpenlyst kun er opptatt av sin egen gruppe.

 

Karim Tahir er aktivist for mangfold i Trondheim, og er politiker for Arbeiderpartiet i byen. Valgkampen er ikke minst drevet på arabisk.

Det er jo ikke nødvendigvis til hinder med utenlandsk bakgrunn når en har blitt så norsk at ingen tenker over bakgrunnen. Men etter å ha gått utallige innvandrerrepresentanter i norsk politikk etter i sømmene, er det vanskelig å finne noen som ikke er spesielt opptatt av sin egen gruppe, og gjerne egen religion, og den gruppen er ikke spesielt norsk. Og da driver en kanskje valgkamp i feil land?

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.