Høyres Eirik Lae Solberg besøkte en moské og sa han skulle stoppe koranbrenning på kommunal grunn. Men så mente han det visst ikke. «I sin higen etter muslimske stemmer latterliggjør han muslimer», skriver en opprørt Shazia Majid i VG.

Muslimer i Norge, imamer så vel som det muslimske sivilsamfunnet, har i årevis gjort en beundringsverdig innsats for å begrense den muslimske smerten og reaksjonene på koranbrenninger i Norge, skriver Shazia Majid i innlegget i VG:

Høyre-toppen besøkte moské

«Det Solberg gjør, er mest alvorlig. Han besøker en moske i august og holder en følelsesladet tale hvor han forteller over tusen muslimer til stede at Høyre skal hindre brenning av koraner på kommunens eiendom.

Muslimene tror på ham, de er sågar rørt. I alle år har de stemt på Arbeiderpartiet, og så er det Høyre som viser seg å forstå deres smerte.

En smerte de var i ferd med å håndtere – og kanskje ikke kjenne så sterkt på. For det er altså blitt gjort en møysommelig innsats av kalde hoder, og varme hjerter», skriver VG-journalisten Majid.

Hun er selv av pakistansk opprinnelse, og muligens ikke så bekymret for om Norge islamiseres, og nordmenns eventuelle smerte over at deres eget land forvandles fra en kristen og sekulær nasjon til et land hvor islam får stadig mer innflytelse og spillerom ved innvandring av hundretusener fra den islamske del av verden. Tvert imot, kan en vel trygt si. Hun ser ut til å beklage at det ikke går fort nok. I hvert fall må muslimer få spesiell omtanke:

Higen etter muslimske stemmer

I sin higen etter muslimske stemmer latterliggjør han muslimer. Her er det visst en gruppe mennesker hvis følelser vi kan leke med.

Men vi kan ikke det. Se bare på det som skjer i Sverige og Danmark. Å oppleve at Koranen brennes, er sårt og ubeskrivelig vanskelig for muslimer. I nabolandene har koranbrenningene vært gnisten som har tent ilden.

«At Lae Solberg tør!» skriver Majid.

Korrigerer moskébesøket

Høyres listetopp i Oslo har selv forsøkt å korrigere resultatet av sitt moské-besøk, og for fem dager siden skrev Eirik Lae Solberg blant annet på Facebook:

«VG gjengir i dag en samtale jeg hadde med fremmøtte på en moské i Oslo i august.

I saken kan det fremstå som jeg ønsker å forby brenning av Koranen eller andre religiøse tekster på kommunal grunn. Dét er ikke tilfelle. Jeg har vist til det samme som Erna Solberg har uttalt, at politiet har mulighet til å nekte folk å brenne Koranen på bestemte steder og på bestemte tider, for eksempel foran en ambassade eller utenfor en moské.»

Og videre:

«Dersom noen for eksempel søker om å brenne Koranen utenfor en moske i forbindelse med fredagsbønnen, mener jeg kommunen bør legge til rette for at det kan skje andre steder hvor det er mindre krenkende for dem demonstrasjonen retter seg mot, og anbefale det til politiet. Tilsvarende gjelder utenfor en synagoge eller kirke.»

Kynisk og farlig

Men det var tydeligvis ikke nok for VGs journalist med pakistansk bakgrunn.

Mange kan kanskje være enig med henne i det at flere partier i Oslo har brukt koranbrenningssaken for å sanke stemmer, er både kynisk og farlig. Men muligens av en annen grunn enn Shazia Majid har. For hun er tydeligvis kun opptatt av muslimers ve og vel.

Hun bruker store ord på muslimers vegne. Det er «smertefullt», Lae rører rundt i «åpne sår», og alt er «dypt provoserende og dypt bekymringsfullt». Tonen er også en tanke truende: «Freden er dyrekjøpt og skjør», og «i nabolandene har koranbrenningene vært gnisten som har tent ilden», skriver Majid.

Misfornøyd med Partiet Sentrum

Hun nevner også Partiet Sentrum, nykomlingen som mange pakistanere var med på å etablere. Shazia Majid mener de i likhet med Lae Solberg har vist hensynsløshet og en historieløshet når det gjelder koranbrenning.

«De er mindre, nesten ubetydelige. Så de kan være enda mer kyniske. De kommer uansett ikke i posisjon i Oslo. De kjemper om ett mandat, det får de neppe. Derfor kan de være tøffere i trynet. By høyere enn Lae Solberg og Rødt og alt som er:

«Vi er de eneste som er mot koranbrenning!» «Nei til koranbrenning!» De har jaggu resolusjonsfestet nei til koranbrenning. Hva det betyr, er akkurat like ullent som det lyder.

Men i sosiale medier, på valgmøtene i moskeer og i innvandrertette bydeler har partiets minoritetsrepresentanter en tydelighet og polemikk mot koranbrenning det ikke er dekning for i eget program.»

Shazia Majid må sies å være velintegrert når det gjelder de ytre omstendigheter. Hun har tross alt hatt en godt betalt jobb i en av Norges aller største medier siden 2011 og er i dag fast kommentator i VG. Hun har gitt ut bok, og hun har fått stipend fra Fritt Ord for å forske på hvordan innvandrerkvinner er representert i norske medier. Hun er født her. Men noe norsk ståsted tar hun altså ikke.

Lae Solberg vil ramadan-pynte

Oslo 18.11.2022: Eirik Lae Solberg er høyres byrådslederkandidat i Oslo. Her sammen med Anne Lindboe, som er høyres ordførerkandidat i Oslo.
Foto: Geir Olsen / NTB

Eirik Lae Solberg tok for øvrig tidligere i år initiativ til at Oslo bør ramadan-pyntes når muslimer feirer islamsk høytid, slik Londons muslimske ordfører Sadiq Khan har fått ordnet det i Storbritannia.

– Dette er noe jeg ønsker å få til i Oslo hvis vi vinner valget til høsten, fortalte han i mars.

Bryr han og Høyre seg om nordmenns smerte over at Norge islamiseres?

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.