– Jeg synes vi i Oslo skal la oss inspirere av det som skjer i London, sa byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) til VG i mars i fjor.

– Tirsdag denne uken skrudde nemlig Londons ordfører Sadiq Khan på «Ramadan-lysene» for første gang i London-gaten Coventry Street, som binder sammen Piccadilly Circus og Leicester Square.

– Oslo Høyres byrådslederkandidat tar til orde for at noe lignende bør skje i Oslo allerede til neste år.

– Det bor jo mange mennesker i Oslo med en annen bakgrunn, jeg synes Oslo skal være en inkluderende by som tar på alvor at vi har et stort mangfold i byen og som viser at vi setter pris på det, sier han.

Når man gir fanden lillefingeren, tar han snart hele hånden, sier et gammelt ordtak. Når Oslo har gjort knefall for islam og pyntet til ramadan, vil det sannsynligvis ikke bli lenge før vi hører Eirik Lae Solberg og byrådet annonsere at de vil tillate bønnerop fra alle moskeer i Oslo.

Konspirasjonsteorier fra ytre høyre, vil den islamofile venstresiden si. Men vi som ser skriften på veggen, vet hvor det vil ende. London har tillatt bønnerop, så da må jo Oslo følge etter.

For rådmannen i Oslo er dette mye mer personlig, skrev VG den gang. Han har selv bodd tre år i England, og fikk da sett det han mener er en inkluderende by som setter pris på mangfoldet. Han mener Oslo må se og lære av London.

– London har vært flink til å være en by for alle innbyggere i London, og har vært flinke til å inkludere alle minoritetsmiljøer, sier han.

Det ser ut til at Oslo allerede har lært mye av London. Antisemittismen i hovedstaden har nådd nye høyder.

Når Lae Solberg snakker om mangfold og inkludering, gjelder det alle bortsett fra jødene.

Vi kan gå litt lenger og si at for islam og muslimer er inkludering alt som dreier seg om dem og deres ideologi.

Gir man fanden lillefingeren …

I 2020 begynte Storbritannia et pilotprogram der flere moskeer fikk tillatelse til å kringkaste daglige bønnerop fra minaretene.

Da var argumentet at kringkasting av bønneropene ville hjelpe troende muslimer å holde kontakten med sine tilbedelsessteder under nedstengningen.

Det tok ikke lang tid før ledere i moskeene begynte å søke byråd rundt omkring i landet om tillatelse til å gjøre praksisen permanent.

Allama Sadiq Qureshi, som er imam ved moskeen Minhaj-ul-Quran i Newham, Øst-London, sa til Daily Mail den gang:

– Vi ønsker at denne praksisen skal fortsette i fremtiden.

– Bare én symbolsk adhan per dag, hvis Newham Council tillater det. Bare én adhan om dagen, ved dhuhr [ettermiddagsbønn], så blir det veldig bra.

– Allama Sadiq Qureshi, who is an imam at the Minhaj-ul-Quran mosque in Newham, East London, said: ‘We want this practice to continue in the future’.

– Just one symbolic adhan per day, if Newham council allow us. Just one adhan at the day time, at dhuhr [afternoon prayer], then it will be really good.’

Vi gjentar: Gir man fanden lillefingeren …

Adhan betyr ifølge Store norske leksikon:

Bønnerop, adhan, i islam markering av tidspunkt for den rituelle bønnen salah. Bønneropet ropes ut fra moskeens minaret fem ganger om dagen.

Minst 25 moskeer i London og dusinvis flere over hele landet har deltatt i prosjektet, skrev Daily Mail.

Initiativet startet da Kensington og Chelsea Council i London ga tillatelse til bydelens største moské, Al-Manaar, til å kringkaste kveldens bønnerop.

Ikke lenge etter tillot byrådet i Waltham Forest i det nordøstlige London ni moskeer å kringkaste adhan hver kveld og igjen på fredag ettermiddag for å markere begynnelsen på den viktigste seremonielle bønnen i den muslimske uken, kjent som jumuah.

Andre byer som fikk tillatelse, inkluderer Chesham, Buckinghamshire og Preston, Lancashire.

En av de største moskeene i bydelen, Waltham Forest Islamic Association, kringkastet bønnen høyt nok til at den kunne høres innenfor en radius på én engelsk mil, skriver Daily Mail.

Andre moskeer i bydelen plasserte store høyttalere vi ser på konserter foran inngangsdørene sine for å kringkaste bønneropene.

Coming soon to a neighborhood near you, folkens

Daily Mail skriver at rådmenn og ledere i bydelene hevdet at responsen de mottok fra samfunnet har vært stort sett positiv, selv om det var noen klager.

Elizabeth Campbell, den konservative lederen for Kensington og Chelsea Council, sa:

– Å tillate at adhanen ble kringkastet, har bidratt til å oppmuntre folk til å holde seg hjemme og være trygge, samtidig som følelsen av samhold og fellesskap opprettholdes.

– Totalt sett har vi hatt en veldig positiv respons.

Wait for it: Dere vil høre den samme halvløgnen fra det «konservative» styret i Oslo by.

Innbyggere i Newham, en bydel i det østlige London, skrev et klagebrev til ordfører Rokshana Fiaz. Hun svarte:

– Jeg beklager hvis dere ble fornærmet over bønneropene, men rådet har bestemt at vi ikke vil iverksette ytterligere tiltak eller korrespondere videre om denne saken.

– I am sorry if you were offended by the call to prayer, but the Council does not propose to take any further action or correspond further on this matter.

Siden pandemien har det vært stille om hva som skjer med bønneropene fra minaretene i Storbritannia, men det ser ut til at det har blitt den nye normalen. Islam betyr jo underkastelse, og mens de bøyer seg i bønn, bøyer vi oss i støvet.

Dette var for et år siden i den østlige delen av London.

«De muslimske bønneropene sendes fra den ikoniske London Bridge; dette er islamsk kolonialisme», skrev Ben Kew på X i november.

Coming soon to a neighborhood near you in Norway, folkens. Det vil våre femtekolonnister sørge for.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.