Skisse av prosjektet. Foto: Obos. 

Boligselskapet Obos vil bygge en omstridt monster-blokk i Grorudddalen. Det rødgrønne byrådet jubler, og kobler også dette til klimasaken. Nabolaget fortviler.

Groruddalen er et av Oslos og Norges mest belastede områder, med høy innvandring, sosiale problemer og utenforskap. Mye av bebyggelsen i de ulike delene av dalen er preget av typisk tung, tett drabantbyarkitektur.

Mange mener at boligselskapet Obos, med støtte av det rødgrønne Oslo-byrådet, nå vil gjøre denne situasjonen enda verre.

Dagsavisen har omtalt saken:

«Ingen» vil ha sirkelblokka i Groruddalen, men byrådet sier ja. – En tragisk nyhet, sier Kari Margrethe Bjørklund, leder av Nabogruppa på Grorud.

Dagavisen fortsetter, og beskriver et dystert bilde av det fremtidens Oslo de rødgrønne og Obos sammen ser for seg.

Ikke minst avtegner det seg sterke konflikter mellom lokalbefolkning og de som fatter beslutninger sentralt i hovedstaden:

Siden 2018 har Nabogruppa på Grorud jobbet for å forhindre at den utskjelte sirkelformede blokka blir bygget. Nå har de tapt kampen. Byrådet anbefaler planforslaget, og sier ja til Obos’ byggeplaner på den gamle industritomta på Rødtvet i Grorud bydel, skriver avisen.

– Hele prosessen er tragisk. Det er massiv motstand mot denne kjempeblokka, både fra et samlet nærmiljø, bydelspolitikerne og byrådets egen fagetat. Det oppleves som en overkjøring, forteller Kari Margrethe Bjørklund, leder av befolkningsaksjonen Nabogruppa på Grorud.

Karakteristikkene av prosjektet har vært sterke:

En bomaskin. Et fotballstadion. Avvisende og lukket arkitektur. Som å bo i en megafon. Kritikken fra lokalmiljøet har haglet. Arkitekturkritiker Audun Engh i Arkitekturopprøret har kalt sirkelblokka for en «frastøtende, rund kasse».

– Et risikofylt forsøksprosjekt og ikke det vi trenger i Grorud bydel, sa Kari Margrethe Bjørklund til Dagsavisen den gang. Det mener hun fremdeles.

– Det passer ikke inn her. Sirkelblokka vil ruve 16 meter, tett inntil lille Rødtvet kirke. Gjennom de store glassvinduene i kirken, vil man se rett inn i høyblokka.  Obos har lansert dette forsøksprosjektet uten at de har snakket med noen.

Også Bydel Grorud etterlyser mer medvirkning fra nærmiljøet, og frykter at det lukkede bygget vil skape et skille mellom beboerne i sirkelbygget, og øvrige bomiljøer utenfor. De frykter også et ustabilt bomiljø, skriver Dagsavisen.

Heller ikke Plan- og bygningsetaten (PBE) støtter planforslaget. De skriver i sin redegjørelse at tomta heller trenger  eneboliger, rekkehus, flermannsboliger og lavblokker. Etaten er usikker på hvor stabilt bomiljø det vil kunne bli i denne bygningen på sikt.

De eneste som ser ut til å ha tro på dette prosjektet, er det rødgrønne byrådet i Oslo. Også i denne saken klarer byrådspartiet MDG å blande inn «klimaet» som en begrunnelse for å presse gjennom upopulære beslutninger:

– Byrådet landet på å anbefale sirkelblokka først og fremst fordi vi mener dette er et godt miljørettet pilotprosjekt med nyskapende arkitektur og høye klimaambisjoner,  skriver byråd for byutvikling Hanna E. Marcussen (MDG) i en e-post til Dagsavisen. (Sitatet er noe forkortet).

Les også: 

MDG bruker nye millioner på å rasere Oslos samferdsel: Flere gater stenges

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.