Nylig hjemkommet fra jobbetur og besøk i Oslo har vi kost oss med litt lokalnytt fra hovedstaden. Det er Raymond igjen. Kjært barn har mange navn, sies det. Om det er slik, er det ingen tvil om at alle elsker Raymond. Kongen av Groruddalen, Hans Kommunale Høyhet, Oslos egen regjeringssjef og – lærte vi denne helgen – Kongen av Rådhusgarasjen!

Det kan se ut til at ingen sak er for liten for Raymond Johansen. Man skulle tro han hadde andre og viktigere saker å jobbe med i landets hovedstad enn sin egen tittel, kjøttfri mandag i rådhuskantina og hvem som skal ha hvilken parkeringsplass i rådhusgarasjen. Tydeligvis er han opptatt av de nære ting.

Av en eller annen grunn har han investert betydelig politisk prestisje i å oppgradere sin egen tittel. Byrådsleder er ikke selvforklarende nok, mener han. Byregjering forklarer bedre hva et byråd er, fordi byrådet ikke er et «råd», men et utøvende organ. Kan hende har han et poeng, rent språklig, men hvor mange regjeringer skal gamle Norge ha? Kommunelovutvalget var delt da de i forrige uke la frem forslag til ny kommunelov. Skjønt delt og delt; 10 av 13 mente det holder med én regjering i Norge.

Men Raymond er ikke enig. Det hjelper ikke at noen av landets fremste ekspert på kommuneloven sier at han tar feil. Raymond vil være regjeringssjef og har åpenbart ikke reflektert over konsekvensene av sitt standpunkt. Om Oslo kan ha sin egen regjering, hvorfor kan ikke Bergen, hvor de også har et parlamentarisk styringssystem, eller Nordland fylkeskommune? Da kan fylkesrådet bli fylkesregjering, og snart har hver kommune og hvert fylke sin egen regjering. Det kan bli mange regjeringer å holde styr på i fremtiden hvis ingen setter en stopper for denne galoppen. Erna har allerede tilbudt seg å flytte sin regjering til Bergen:

 

Erna

 

Vil navneskiftet øke valgdeltakelsen, slik Raymond har ymtet frempå om? Det er høyst tvilsomt. Bystyret er fortsatt byens øverste politiske organ. Uten støtte i bystyret kan ikke byrådet gjennomføre sin politikk. Akkurat som på riksplan. En regjering uten støtte i Stortinget er en død regjering, så hvem bestemmer i Oslo? Byregjeringen eller bystyret?

Jeg lar den diskusjonen ligge. Saken om byregjering i Oslo kommer til å bli gjenstand for grundige juridiske vurderinger i tiden fremover. Document har fått flere tips om at Raymond Johansen ofte er å se på Frogner i Oslo. På «beste vestkant», som det kalles. Det virker som Raymond trives der. Sentrumsnært og sentralt som det er.

Vi kikker litt på andre «nære forhold»:

For et drøyt år siden ble det slutt mellom Raymond Johansen og hans kone Carolina Maira Johansen, som i dag jobber for FOKUS – Forum for kvinner og utviklingsspørsmål – hvor Ann Marit Sæbønes (AP), tidligere ordfører i Oslo, sitter i styret. Ann Marit er gift med tidligere finansråd Tore Eriksen, som fikk en lukrativ jobb som OECD ambassadør  i Paris av Jonas Gahr Støre.

Raymond Johansens eks-kone Caroline Maira Johansen er forresten datter av den chilenske politikeren Ines Vargas, som giftet seg med Reiulf Steen. Det er således Raymonds eks-svoger Robert Steen som er finansbyråd i Oslo. Alt henger faktisk sammen med alt, i noen kretser. 

Nå har Raymond funnet kjærligheten igjen og er sammen med tidligere ordfører (for Ap, selvsagt) på Svalbard, Christin Kristoffersen fra Harstad. Hun bor i Oslo. På Frogner, og alt tyder på at Raymond nå har flyttet fra Groruddalen til Frogner for å være sammen med sin nye kjæreste, mens eks-kona og barna har beholdt huset på Lindeberg. Det er selvsagt ikke noe galt med det, for ett sted må han jo bo.

Christin kjøpte en liten leilighet i november 2015, etter at Raymond var blitt byrådsleder, for 3.750.000 kroner, altså under det som utløser krav om eiendomsskatt. (Huset på Lindeberg er minst dobbelt så dyrt, men det blir kanskje eks-konas problem?) Leiligheten ligger et drøyt kvarters gange fra Oslo rådhus, eller fem minutter med sykkel, ifølge Google Maps, om Raymond skulle ønske dét, eller han kan hentes av rådhusets privatsjåfør.

Hvor leiligheten ligger? Adressen kler den nye by regjeringslederen: President Harbitz gate 2A.

Raymond