Debatt om USA i regi av Foreningen for alle konservative studenter (FAKS). Skjermdump: Youtube/FAKS

29. oktober i fjor arrangerte Foreningen for alle konservative studenter (FAKS) debatt om Donald Trump. Arrangementet skulle strømmes på Dagbladet TV, men avisen trakk seg i siste liten. FAKS ble sittende igjen med kostnadene.

Ifølge Universitas trakk Dagbladet seg fra samarbeidet på grunn av at de oppfattet det slik at Document sto bak arrangementet.

Årsaken var at Dagbladets vaktsjefer kort tid i forveien oppdaget at nettstedet Document.no hadde opprettet en arrangementsside for debatten på Facebook. Nettstedet omtaler seg selv som nasjonalkonservativt og er kjent for å publisere konspiratorisk og høyreradikalt innhold.

Universitas gir ingen eksempler på hva de mener med «konspiratorisk og høyreradikalt innhold». Det bare fastslås som et faktum. Document bruker heller ikke begrepet nasjonalkonservativ i sin beskrivelse av seg selv, men som «et konservativt, uavhengig og riksdekkende mediehus» som «tror på nasjonalstaten som den beste rammen for et godt og trygt liv».

Philip Sverre er nestleder i Foreningen for alle konservative studenter (Faks). Han sier at Dagbladet trakk seg uten å konsultere studentforeningen.

–⁠ Det var noe som ble gjort uavhengig av oss. Det var bare vi som var arrangør av debatten, og det ville tatt Dagbladet to minutter å finne ut av det. De kunne bare tatt en telefonsamtale til oss, så hadde vi fått oppklart det. I stedet avlyste de bare, minutter før det skulle starte.

Sverre forteller at Documents redaktør Hans Rustad var invitert til paneldebatten, på grunn av sine ukonvensjonelle meninger om USA og Donald Trump, som en viktig motstemme i debatten. Dette var Dagbladet informert om på forhånd.

Bjørn Carlsen er redaksjonssjef i Dagbladet TV, og forsvarer avgjørelsen.

–⁠ Våre vaktsjefer oppdaget arrangementet på Documents Facebook-side noen få minutter før programstart. Det førte til såpass stor tvil om hvem som sto bak debatten at vaktsjefene valgte å trekke i nødbremsen. Vi kan ikke publisere noe på våre plattformer uten å være helt sikre på hvor det kommer fra.

Philip Sverre mener at Dagbladet burde forstått at Document hadde opprettet en arrangementsside på Facebook uavhengig av FAKS, og at det ikke hersket noen tvil om at FAKS var ansvarlig arrangør. Dette fremgikk også tydelig på Facebook-innlegget Document la ut.

Documents nyhetsredaktør Geir Furuseth sendte et tilsvar til Universitas ved journalist Jor Hulstad Tvedt som ikke kom på trykk. Vi gjengir det i sin helhet her:

Dette er storm i et vannglass.

En av våre medarbeidere opprettet en snau uke før arrangementet startet en melding med lenke til arrangementet på vår Facebook-side. Det gikk der klart frem at arrangementet ville bli streamet av Dagbladet.

Dette ble selvsagt gjort for å gjøre våre lesere oppmerksomme på at vår redaktør, Hans Rustad, skulle delta.

At så Dagbladet unilateralt velger å stoppe streamingen ett minutt før møtet startet, uten å informere arrangørene, kom som en stor overraskelse og skuffelse for FAKS og for mange andre som hadde benket seg hjemme for å se debatten.

Hadde Dagbladet TV tatt kontakt med FAKS eller oss på et tidligere tidspunkt, ville i hvert fall vi ha gjort det klinkende klart at vi ikke var arrangører, men at Dagbladet sto for streamingen.

Men så skjedde ikke, og dermed tror vi Dagbladet TV tapte mange seere.

Medienes makt

Nå sitter Faks igjen med regningen på ca. 5000 kroner. Sverre stiller spørsmål om medienes makt, og mener saken har en prinsipiell side. Han antyder at det rammer konservative stemmer hardere.

–⁠ Når man tar opp upopulære debatter, blir man nok møtt med litt større mistro, og terskelen for å bli kuttet blir lavere. Så vi har jo i hvert fall kjent på kroppen at media har mye makt.

Debatten Dagbladet ikke ville strømme, kan du se nedenfor. I panelet satt Carl I. Hagen (FrP), Michael Tetzschner (H), Hans Rustad og Minerva-redaktør Nils August Andresen. Ordstyrer var Ole Asbjørn Ness.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂