Advokat Birthe Maria Eriksen. Foto: ADI Advokater

Krenkoramaet ved Universitet i Bergen fortsetter. Nå har landets fremste advokat i varslersaker blitt koblet inn i saken. Hen vil ha erstatning! Hens krenkelsessak handler om langt mer enn lettkrenkede studenter og professorers ytringsfrihet. Saken som startet med en vits, har blitt en vits. En alvorlig en.

Først ble et tysk hen krenket over en professors tyskervits:

Professoren vitset om tyske turister. En krenket student fikk universitetsledelsen i Bergen til å beklage professorens uttalelser på hans vegne — uten at professoren ble informert. — Jeg sa som sant var at «tyskerne har vært her før», sier professoren, som mener ledelsen bør beklage til ham.

 Ledelsen ved Universitetet i Bergen la seg langflate, ga hen medhold, og refset professoren.:
Universitetsledelsen i Bergen beklaget uttalelsene på vegne av professoren. Nå vil professoren ha en unnskyldning.

Denne saken ble opprinnelig publisert i Khrono, en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning. Dette ble fanget opp av andre nyhetsmedier, også vårt eget:

Krenkorama ved UiB: Professor ilagt munnkurv etter tyskervits

Dette ble i meste laget for det tyskfødte persillebladet, som nå har hyret inn hva som omtales av Khrono som landets fremste advokat i varslersaker, Birthe Eriksen. I den siste omdreiningen i dette uhyre alvorlige krenkelsesdramaet, viser Khrono til et brev fra advokat Eriksen, der hun på vegne av hen klienten ber om erstatning for «tort og svie».

Universitetsledelsen, som allerede begynner å nærme seg noe bortimot norsk akademiker-rekord i baklengs saltomortale med helskru, lever opp til forventningene, og leverer en ny, fjellstø flipp-flopp:

— Medietrykket var sterkt i denne saken i sommer, og de aller fleste sto på den ansattes side. Både profilerte politikere og meningsdannere engasjerte seg. Det var et medietrykk, som ikke noen – verken som student eller tilsatt professor er trent i å håndtere, så dette har kostet for begge parter, sier rektor Olsen til Khrono torsdag formiddag.

Ai-ai. Klart slikt koster. Enda godt at vi ikke må betale for å være vitne til disse akademiske øvelsene i krenking.

Vi hitsetter et lite bidrag til forståelse av hva krenkelsessyndromet i norsk lovverk betyr.

Ideen om det krenkelsesfrie samfunn gjenspeiles i dagens opplæringslov § 9A-3. Her står det at «skolen skal ha nulltoleranse mot krenking». Lovforarbeidene etterlater liten tvil om at det er de internasjonale menneskerettigheter som har satt rammene for denne visjonen. Visjonen om et krenkelsesfritt samfunn er menneskerettigheter i praksis, forteller utvalget.

Vi har ingen særlig tro på at dette sitatet, eller det være seg hele skriftstykket fra herværende publikasjon (Jakten på det krenkelsesfrie samfunn) i 2017 vil bidra nevneverdig til Universitetet i Bergen eller hens realitetsorientering, men flere av våre lesere vil nok ha nytte av både ovennevnte artikkel og ikke minst denne klassikeren fra 2019: Universitetet i Bergen herjes av klima-sharia

Studenten i tyskervits-saken har hyret inn profilert advokat (Khrono)

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.