Foreningen for alle konservative studenter (FAKS) skal i dag arrangere et foredrag av KrF-politiker Truls Olufsen-Mehus. Temaet er transbevegelsen, og dette skaper reaksjoner på Universitetet i Tromsø.

– At folk ikke ønsker å høre Truls Olufsen-Mehus (KrF) tale og river ned våre plakater, viser bare hvor nødvendig dette foredraget er. Vi bor i et land hvor massive reformer har blitt gjennomført uten at noen debatt har funnet sted, sier Jarl-Roar Simonsen til Norge Idag.

Simonsen er leder av FAKS Tromsø. I en e-post til Document ber han oss ta opp denne formen for kanselleringskultur.

Vi i FAKS Tromsø skal holde arrangement med Truls Olufsen-Mehus om transbevegelsens religiøse trekk i morgen kl 17. Allerede har dette skapt mye furore på UiT. Våre plakater har blitt revet ned og flere har henvendt seg til Studentparlamentet og forespurt at vårt arrangement skal kanselleres.

Vi kontaktet lederen Victor Zimmer for Studentparlamentet i Tromsø. Vi fikk følgende svar:

Det medfører riktighet at arrangementet til FAKS har vakt reaksjoner.

Klager og krav i denne saken rettes til UiT da det er de som administrerer bruk av campus. Studentparlamentet har vært i dialog med UiT om saken og er enige i deres vurderinger.

UiT har en tydelig handlingsplan for likestilling, mangfold og inkludering. UiT skal ha et trygt og inkluderende arbeids- og læringsmiljø, og ingen skal oppleve diskriminering på grunnlag av etnisitet, nasjonal opprinnelse, språk, religion og livssyn, funksjonsevne, seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

UiT har også et samfunnsoppdrag for å utvide og utvikle kunnskap og det er viktig at det tilrettelegges for sosiale, politiske, religiøse og humanitære aktiviteter initiert av studenter. Studentforeninger gis derfor muligheten til å benytte UiTs lokaler vederlagsfritt.

FAKS er en studentforening ved UiT og Studentparlamentet er tydelige på at vi ønsker at de behandles som alle andre studentforeninger, også om innholdet i foredraget engasjerer og til dels provoserer.

Studentparlamentet støtter ikke at plakater rives ned, så lenge de er opphengt på egnede steder, understreker Zimmer.

UiTs handlingsplan for «likestilling, mangfold og inkludering» følger den velkjente malen.

UiT Norges arktiske universitet arbeider aktivt for å fremme likestilling, kjønnsbalanse og mangfold blant ansatte og studenter og for å skape et inkluderende og trygt arbeidsmiljø. Ingen skal oppleve diskriminering på grunnlag av etnisitet, nasjonal opprinnelse, språk, religion og livssyn, funksjonsevne, seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

Men mange studenter i vår «inkluderende» tidsalder har ikke lært å inkludere konservative stemmer. De skal stenges ute, for enhver pris. Slik virker det for en utenforstående observatør.

– Vi inviterer Olufsen-Mehus fordi han er en av de mest frimodige stemmene på dette området. Han våger å tale sannhet i kjærlighet og har grundig kjennskap til vitenskapen om effektene av transideologien. En stemme som slik våger å utfordre det etablerte narrativet ønsker vi i FAKS å støtte, sier Simonsen.

Han gleder seg til foredraget – og håper at mange har fått høre om det, til tross for at de opplever motstand allerede før foredragsholderen ankommer Tromsø.

Er det rett at en mann kan konkurrere mot kvinner i idrett fordi han identifiserer seg som kvinne?

Skal han få tilgang til damegarderoben? Skal det stå «kvinne» i passet hans?

Er det rett å sette friske ungdommer i utvikling på hormonblokkere? Hva med vitenskapen rundt spørsmålet?

Er transbevegelsen simpelthen vår tids religion? Hva blir fremtiden for denne saken?

Dette er noen av spørsmålene som vil bli tatt opp på FAKS-møtet i ettermiddag. Truls Olufsen-Mehus vil etter foredraget ta imot spørsmål fra salen.

Olufsen-Mehus har gjort seg bemerket som en tydelig stemme i transdebatten, noe som har gitt ham mange tilhengere blant konservativt anlagte mennesker fra mange ulike politiske partier.

– Vi ønsker både oppklarende og kristiske spørsmål. Uansett hvilken overbevisning mennesker har, så er de hjertelig velkommen til møtet, sier Jarl-Roar Simonsen.

Møtet avholdes på Universitetet i Tromsø i dag mellom kl. 17 og 19. Foredraget kan også følges via Facebook-siden til FAKS Tromsø og Norge Idag.

Da Olufsen-Mehus ankom lokalet på UiT, ble han møtt med følgende, som han tok bilde av og sendte til Document.

Norge Idag: «Født i feil kropp»-foredrag forsøkt sabotert

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.