Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie er på Rikshospitalet i Oslo den 12. mai 2020 for å kunngjøre at regjeringen øker drifts­bevilgningene til sykehusene på grunn av koronaen. Foto: Ørn E. Borgen / NTB.

Dagens mest leste artikkel i Welt am Sonntag er en kort kommentar av avisens journalist Susanne Gaschke, som har festet seg ved hvordan koronapandemien splitter folk på nye måter.

Det dreier seg dels om en forsterkning av forskjeller som var der fra før: De spesielt lovlydige blir ekstra nidkjære, og de som har et mer avslappet forhold til regler, får enda mindre respekt for dem. De nervøse blir reddere, og de fryktløse blir mer hemningsløse.

En splittelse finnes også mellom dem som har mer eller mindre smittefarlige jobber (f.eks. supermarked vs. kontor), og mellom dem som har trygge jobber og dem som ikke har det (offentlig sektor vs. utelivsbransjen).

Det mest interessante Gaschke setter fingeren på, er imidlertid splittelsen mellom politikerne og resten av befolkningen, som hun mener er dramatisk:

For parlamentarikere, statsråder og statsministeren er alt som normalt. De møtes i plenum og i parlamentskomiteer, de har reelle parlaments- og regjeringsmøter, uttaler seg til pressen og reiser landet rundt. Og hvis man vet litt om den politiske klassens psykologi, forstår man at mange av dem spesielt godt liker rollen de spiller med stort ansvar i disse tider.

Politikerne risikerer å ende opp i en boble, advarer Gaschke:

Det finnes en fare for at de, selv med sin beste vilje, vil miste sansen for hvordan livet ellers fortoner seg i samfunnet som de regulerer og stenger ned. For profesjonelle politikere kan jobben ha blitt enda behageligere uten kveldsmøter og den irriterende kontakten med folk. Men de må passe seg for å tro at deres egen sinnstilstand er den normale.

Den tyske journalistens observasjon er skarp. Hvis man ser etter, er det lett å se at mange politikere stormkoser seg. Gaschke treffer en nerve.

 

 

Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.