Statsminister Erna Solberg og Estlands president Kersti Kaljulaid etter samtalene i regjeringens representasjonsanlegg. Oslo, 20. november, 2020. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

G20-landene bør bidra med betydelige summer for å sikre at hele verden får tilgang på koronatester og vaksiner, ber statsminister Erna Solberg, WHO og EU.

Norge har tatt en lederrolle i et stort internasjonalt samarbeid som har som mål å sikre utvikling, produksjon og tilgang til tester, medisiner og vaksiner. Men av 38 milliarder dollar som FN har bedt om til samarbeidet, som kalles ACT-A, er bare 3 milliarder kommet inn.

Dette er en «eksistensiell» trussel mot både økonomisk sikkerhet og helsen til folk i alle verdens land, heter det i et brev som er undertegnet av Solberg, topplederne i WHO og EU, Tedros Adhanom Ghebreyesus og Ursula von der Leyen, samt president Matamela Cyril Ramaphosa i Sør-Afrika.

Der ber de verdens 20 største økonomier, de såkalte G20-landene, om å bidra til å fylle pengegapet.

– ACT-A er nær ved å sørge for en slutt på den akutte fasen av pandemien, skriver de fire, og påpeker at G20 kan bidra til å få en slutt på krisen ved å sette av penger.

Over 57 millioner mennesker er så langt smittet av korona, og over 1,3 millioner mennesker har dødd med smitten, ifølge Worldometer’s oversikt.

ACT-A står for Access to COVID-19 Tools Accelerator.

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.